Няма да назначаваме още служители по турската граница, заяви Йовчев

11553
Няма да назначаваме още служители по турската граница, заяви Йовчев
Снимка: БГНЕС

Няма необходимост още служители да бъдат изпратени по границата с Турция. Това заяви министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, предаде БГНЕС. Това е една от отпадналите мерки при повишен миграционен натиск.

Предвидените такива мерки бяха общо 33, в процеса на изпълнение са отпаднали 6. Сред тях са нуждата от по-голям брой служители по границите, както и изграждането на център и палатков лагер в Телиш и назначаването на служители на граждански договори в центровете за настаняване на бежанци.

Йовчев каза, че сроковете за изграждането на оградата с Турция зависят и от климатичните условия, но като цяло изграждането на оградата върви с бързи темпове.

Вътрешният министър подчерта, че към момента има 1500 души, които са допълнително изпратени, а когато оградата бъде готова от 700 от тях няма да има нужда. По думите му предстои подписването на споразумение между България и Турция, както и изграждане на тристранен център.

От изказването на министъра стана ясно още, че има промяна в маршрутите, по които преминават нелегални емигранти в страната, като към момента най-често това се случва през Резово.

Йовчев съобщи, че се изготвя и интеграционна стратегия за бежанците. Сред мерките заложени в нея са програми за децентрализацията на бежанците, както и такива за подобряване на комуникацията. Според вътрешния министър, за интеграцията на бежанците са необходими и лични качества и квалификация и затова се предвижда да се работи и в тази посока. Стратегията се изготвя на базата на досегашния опит на други страни, сблъскали се със същия проблем.

Предвижда се бъде изграден и превантивен буфер за настаняване на бежанци, който ще се използва, ако отново станем свидетели на засилен миграционен натиск. "Вече има повече бежанци, които напускат страната, отколкото които влизат. За плана за бежанците ще бъдат отделени около 35 млн. лв.", обясни вътрешният министър и допълни, че идеята е да няма недобре интегрирани групи в обществото. Причината е, че ако интеграцията не се случи, има опасност да тръгнат проблеми, които са се отразят на обществото.

"Към момента имаме не повече от 160-170 души, които влизат в страната, но извеждаме много повече", каза Йовчев и допълни, че навлезлите на българска територия го правят поради икономически причини и затова няма причина да останат в страната.

Действията на полицията срещу Алексиев са напълно обосновани, каза Йовчев

Вече казах това на излушването в Комсията по вътрешна сиурност - няма нова информация. Всички действия, които са предприети, включителн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com