Няма официално становище от руския акционер за прекратяване на "Южен поток"

26239
Няма официално становище от руския акционер за прекратяване на "Южен поток"
Снимка: БГНЕС

Официално становище на акционера от руска страна в "Южен поток България" за това, че той иска да прекрати участието си в това предприятие няма, заяви пред бТВ изпълнителният директор дружество "Южен поток България" Димитър Гогов.

Ако има някакъв разговор, че дружеството трябва да бъде прекратено, то той трябва да се състои на ниво акционери, обясни Гогов. Той заяви, че се информира от медиите и никой не е водил разговори с него.

Гогов: Ако Борисов поиска договорите за "Южен поток", ще му ги дадем

Документите по проекта могат да се намерят, освен в "Южен поток България" и в Българския енергиен холдинг. Ако ги поискат, ще ги даде...

Има междуправителствено споразумение, акционерно споразумение, с което се създава компанията и от там нататък има ред процедури, които са осигурявали начина, по който да функционира тази компания. Към настоящия момент единственото, което съществува, е договор, подписан със строителна компания, т.е. консорциум, който да извърши строителството на газопровода, договор, който все още не е влязъл в сила. Всичко останало е въпрос на тълкувание, каза Гогов. Всеки един акционер или участник в едно предприятие, когато нещо не се осъществи, винаги може да предяви претенции, друг е въпросът доколко те са основателни, даде пример той.

Има изготвен проект на договор за транзитиране на природен газ, който, според Гогов, е все още "насипен" и той трябва да бъде доработен. Този договор трябва да бъде предложен на всички, които искат да транзитират газ по този газопровод.

Няма България, има проект, който тръгва от руското черноморско крайбрежие и стига до Австрия и до Италия. По този газопровод ще се транзитира газ, на отделни секции. Всяка една секция се оперира от отделно юридическо дружество. "И това юридическо дружество сключва договор с този, с който иска да го транзитира. И точка", каза Димитър Гогов.

За твърдението на Владимир Путин, че България ще загуби 400 млн. евро от транзитни такси от спирането на проекта "Южен поток" Гогов каза, че всеки един проект има проектно финансиране. За да има такова проектно финансиране, за да може компанията да отиде и да поиска от банковите институции такова финансиране, тя трябва да изработи примерен финансов модел и бизнес план на този проект. Такъв финансов модел е изработен от подкрепата на една от най-големите финансови институции в света "Портланд адвайзърс". И този финансов модел, който не е окончателен, в него има срок на откупуване на инвестициите в газопровода за един определен период от време – 10, 11 или 12 години. И за да могат тези инвестиции да бъдат откупени, т.е. ти, имайки кредита да можеш да го погасяваш и да си плащаш лихвата, трябва да има някакъв приход от това, че ти транзитираш газ. Този приход е записан с определена цифра в този финансов модел. Приход, не говоря за печалба, подчерта Гогов. Тези пари в този финансов модел са записани, това не е тайна, са 448 млн. евро на година. Само че това не е чиста печалба, обясни Гогов.

Вече и официално: Гогов поема "Южен поток България"

Както стана ясно още вчера вечерта, бившият шеф на "Булгаргаз" Димитър Гогов ще оглави компанията "Южен поток България". Новината веч...

Тръбите, които се намират на българското крайбрежие са собственост на "Южен поток транзит". Компанията няма нищо общо с България, тя просто ползва складовете – германска, френска, италианска, руска компании. Те са платили тези тръби.

България не е инициатор на "Южен поток", България се е присъединила, каза още Гогов. Той коментира още, че "ще бъде толкова тъжен, ако съдбата на "Набуко" сподели съдбата на "Южен поток".

По повод оплакването на Борисов пред депутатите, че не може да се добере до договорите за "Южен поток", Гогов каза: Не бих искал да коментирам защо са дадени договорите на Бойко Борисов вчера. БЕХ би трябвало да разговаря по темата на ниво премиер. "Политик от калибъра на премиера на България би трябвало да е запознат", заяви Гогов.

Аз съм пристрастен човек, защитавам каузата, за която работя. Аз излизам, защото работя в "Южен поток" и съм убеден, че той е за добро, направи уточнението Гогов.

Бившият шеф на "Булгаргаз" оглавява "Южен поток България"

Компанията "Южен поток България", която изгражда едноименния газопровод на българска територия, вече има нов изпълнителен директор. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика