Нови идеи за бежанците - да ги покръстваме, да търсим отговорност от САЩ

5009
Нови идеи за бежанците - да ги покръстваме, да търсим отговорност от САЩ
Снимка: Getty Images/Guliver

От началото на годината имаме над 200 задържани като обвиняеми за трафик на хора, някои от тях вече имат присъди. Това заяви главеният секретар на МВР Георги Костов след снощната акция в центъра на София, при която бяха задържани 130 души.

Около 10 000 души са задържани на границите ни с Турция и Сърбия, а 6000 вътре в страната, поясни Костов пред Нова телевизия. Той добави, че по конкретния случай от снощи е трудно да се говори, като поясни, че задържаните са без документ за самоличност и не може да се каже кой откъде. Първоначално всички декларират, че са от Сирия, но при проверки се оказва, че има хора от Афганистан, от африкански държави, т.е. говорим и за скрита икономическа миграция, каза Костов. Той не пожела да каже дали човек на име Цветан Цветанов е шофьор на бежанците, които се крият в центъра на София, в хостели на бул. „Мария Луиза”.

Хиляди бежанци протестираха на жп гарата в Будапеща

Няколкостотин бежанци протестираха пред международната жп-гара в унгарската столица "Келети" с искане да им бъде разрешено да се качат ...

Когато има проблем, търси се причината, заяви професор Божидар Димитров. Ние обсъждаме бежанската вълна, без да говорим как с нетолкова нежни революции в държавите от Северна Африка САЩ и Великобритания премахнаха предишните диктаторски режими. В тази част от света за демокрация не може да се говори – да, диктаторските режими бяха лоши, но сдържаха по-лошото, внуши Димитров.

Същото мнение изрази депутатът Велизар Енчев, който добави, че Шенген и системата „Фронтекс” не същестуват. Не функционират и Дъблинските споразумения – т.е. като се регистрира бежанец за първи път в страна-членка на ЕС, той да може да бъде върнат там. Не работи и идеята да се върнат всички бежанци в ЕС, дошли от Турция на Турция, а в замяна да тръгнат преговори за визовия режим с Анкара. В резултат ние сме беззащитна жертва в едно море от потъпкано международно право. Ще се стигне до посвеместна ислямизация, знаем какво става в Париж например. Трябва да се борим Великите сили да си поправят грешките, не само САЩ, но и Саудитска Арабия и Оман например. Там не се допуска и един бежанец и вълната се насочва към Европа, поясни Енчев.

Същевременно проф. Димитров каза, че една трета от бежанците грубо са християни. Ако съответните църкви работят, покръстване може да има и на много други. На въпрос дали такъв подход не крие опасност, Димитров отговори, че трябвало да ползваме опита на дедите ни – например кумани и печенеги, за да влязат в България, „трябвало да целунат кръста”. Димитров дори каза, че на много бежанци вярата им в исляма всъщност не била толкова сигурна.

Нека се откажем от системата „Шенген”, тя е вредна за България, категоричен е Енчев. Той попита и отново в ефир как ние за шест месеца строим 30 километра ограда, а в Унгария са построили 175 километра ограда за 45 дни. Димитров поясни, че в Странджа теренът е един, докато в Унгария се строи в равнина, а там оградата можела да се повдигне с прът.

Бежанската криза в Европа се задълбочава, но европейците откликват с помощ

Бежанската криза в Европа се задълбочава. Над 4200 нови имигранти пристигнаха на Стария континент. А държавните институции са безсилни ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика