Обама: България е за пример, Борисов е ефективен световен лидер

27652
Обама: България е за пример, Борисов е ефективен световен лидер

Три бяха основните теми, по които разговаряха президентът на САЩ Барак Обама и българският премиер Бойко Борисов: разследването на атентата в Бургас, енергийната сигурност на Балканите и ходът на съдебната реформа в България.

Това стана ясно след края на срещата между двамата във Вашингтон. "Трябва да отбележа отличната съвместна работа срещу тероризма, за което благодаря на премиера Борисов", заяви Обама след приключването на срещата, цитиран от БНР и БГНЕС.

Българския премиер заяви още, обръщайки се пряко към Обама: "Всички в България се трогнаха, че вие лично се обадихте да изкажете съболезнованията си на близките на загиналите в атентата в Бургас. България и САЩ са рамо до рамо не само в разследването на този терористичен акт, но и в Афганистан".

Борисов отбеляза, че българската делегация е положила цветя и венци на гробището "Арлингтън". "Имаме и много загинали български войници. Начинът, по който вие се грижите за (близките на) вашите загинали, е затрогващ".

Борисов отново подчерта, че българските и американските служби работят в синхрон при разследването на атентата в Бургас. "На този етап не може да се посочи прекия извършител на атентата", заяви той.

"Темата е много сериозна. С президента Обама се обединихме около това, че не можем да имаме пръстовите отпечатъците и да не разкрием извършителя", каза още Борисов. Обама, от своя страна, отбеляза, че "трябва още да се работи по случая".

По отношение на България Борисов подчерта, че "това е държава, давана за пример в ЕС като стабилност, с нисък външен дълг". Обама се изказа положително за ролята на София на Балканите, наричайки страната "опора на сигурността", а Борисов - "ефективен световен лидер".


"България е модернизираща се държава. Министър-председателят лично участва и насърчава реформите в редица области в България, като борбата за открито и прозрачно държавно управление, а също така за подобряване на търговските взаимоотношения между България и САЩ. България се очертава като лидер на Балканите и надяваме се с български усилия борбата за интергриране на тази част от света ще продължи. САЩ са дълбоко впечатлени от напредъка, отбелязан от България, и напредъка в двустранните ни отношения", заяви Обама.

Американският президент показа отлична информираност по отношение на това, че българската диаспора е представена сериозно в Чикаго, за който Обама говори като за "един български град".

В разговорите с Барак Обама не стана въпрос за мораториума върху шистовия газ, заяви премиерът Бойко Борисов. Българският министър-председател изтъкна, че позицията на правителството отдавна е ясна и че трябва да има яснота за отражението на тази технология за околната среда. По думите му България вече е направила много за деверсификацията на енергийните си източници и един от примерите е добивът в Черно море.

Обама и Борисов: Ние сме партньори и съюзници

Американският президент Барак Обама и премиерът Бойко Борисов определиха двустранните ни отношения като "първостепени и изключителни".Б...

„Тема „шистов газ” можем да отворим едва тогава, когато по категоричен начин се докаже, че това не би повлияло дори на процент върху околната среда. Нека оставим света да се развива, да развива своите технологии. Ние в рамките на четири-пет години ще си придобием природен газ по конвенционален начин, а следващите поколения в България, знаейки, че имат шистов газ, могат да решат каквото си искат”, категоричен бе Борисов.

Той посочи, че в разговорите в Белия дом е включен и въпросът за визите и обясни, че България трябва да прояви повече усилие, за да бъдат убедени партиите в американския Конгрес и партньорите ни, че визите трябва да бъдат премахнати. Това са въпроси, по които се работи в момента, допълни Бойко Борисов.

Президентът Барак Обама няма нито една забележка към България, включително към съдебната система, заяви министър-председателят. Българският премиер посочи, че България в рамките няколко месеца е извървяла път, който преди е изглеждал немислим, визирайки избора на Висш съдебен съвет, Съдебен инспекторат и Главен прокурор. „За първи път това се случва в България, не помните ли как съветниците на президента Първанов заемаха тези длъжности, или забравихте?”, попита Бойко Борисов и изтъкна, че в момента се провежда абсолютно прозрачен избор на съдии, прокурори, следователи. Той допълни, че на срещата с американския президент е била отчетена прозрачността в управлението на българското правителство.

Борисов поднесе венец в мемориалното гробище Арлингтън

Българският министър-председателя Бойко Борисов поднесе венец на гроба на Незнайния воин в Националното мемориално гробище Арлингтън, ...

Премиерът Бойко Борисов е предложил следващата среща на президента Барак Обама с лидерите от Източна Европа да се проведе в София. Премиерът посочи пред журналисти след срещата в Белия дом, че е останал впечатлен от факта, че американският държавен глава знае за всички археологически находки и съкровища, които сега са открити, и за красивите неща, които могат да бъдат видени в България.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com