Обама и Борисов: Ние сме партньори и съюзници

5659
Обама и Борисов: Ние сме партньори и съюзници

Американският президент Барак Обама и премиерът Бойко Борисов определиха двустранните ни отношения като "първостепени и изключителни".

България е изключителен съюзник на Съединените щати. Това каза Барак Обама преди началото на срещата между двамата в Белия дом. България е един от първостепенните и най-добри партньори на САЩ във всяка област. Това каза от своя страна Бойко Борисов. Преди началото на разговорите Барак Обама и Бойко Борисов направиха кратки изявления, предаде специално за БГНЕС Соня Каникова от Вашингтон.

Обама подчерта всички сфери на отлично сътрудничество между двете страни и особено тази в областта на сигурността. Обама говори за Чикаго като един български град в САЩ. Американският президент даде положителна оценка за ролята на България на Балканите - опора на сигурността и нарече Борисов - ефективен лидер. Барак Обама благодари за добрата работа и сътрудничеството по разследването на атентата в Бургас. Президентът на САЩ се пошегува, че с Борисов трябва да се внимава тъй като има черен колан по бойни изкуства.

Бойко Борисов благодари за поканата да посети Белия дом и поздрави президента Обама с преизбирането му. Българският министър-председател изтъкна доброто сътрудничество между двете страни в областта на борбата с организираната престъпност и тероризма. Той посочи, че българската икономика е стабилна, а държавата ни има нисък дълг и малък бюджетен дефицит. "Всички в България се трогнаха, че вие лично се обадихте да изкажете съболезнованията си на близките на загиналите в атентата в Бургас. България и САЩ са рамо до рамо не само в разследването на този терористичен акт, но и в Афганистан", каза още Борисов.

След разговорите в Белия дом премиерът уточни, че е много доволен от срещата. Президентът Обама каза само суперлативи за България и нито една забележка по никоя от темите. Дори за правосъдната система даде висока оценка, каза още той.

В срещата участваха вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министърът на външните работи Николай Младенов и министърът на отбраната Аню Ангелов.

Редактор: Е. Гигова

Борисов поднесе венец в мемориалното гробище Арлингтън

Българският министър-председателя Бойко Борисов поднесе венец на гроба на Незнайния воин в Националното мемориално гробище Арлингтън, ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com