Образувани са 16 досъдебни производства, свързани с изборите

11821
Образувани са 16 досъдебни производства, свързани с изборите
Снимка: БГНЕС

Образувани са 16 досъдебни производства за престъпления от общ характер срещу избирателните права на гражданите. Това каза Илона Кръстенякова, прокурор от Върховна касационна прокуратура, по време на днешното заседание на Гражданския борд за свободни и прозрачни избори, предаде „Фокус”.

„Информацията, която имаме, е към 26 септември за нарушения на избирателни права. Преписките, които са били образувани в цялата страна във всички апелативни прокуратури, са 81 на брой – по различни сигнали на граждани и институции. По тях са постановени от прокуратурите 33 отказа от образуване на досъдебно производство, тъй като са преценили, че няма данни за престъпления. Образувани са 16 досъдебни производства за престъпления от общ характер срещу избирателните права на гражданите. Там прокуратурата е преценила, че има данни за престъпление от общ характер срещу избирателните права на гражданите”, обясни Кръстенякова.

Стоян Мирчев за Actualno.com: За БСП е проблем, когато младите напускат България

Стоян Мирчев е едно от младите лица на коалиция БСП Лява България за предстоящите предсрочни парламентарни избори, които ще се проведат...

Едното досъдебно производство е за активен подкуп – чрез насилие или измама се пречи на някого да осъществи активното си избирателно право. Четири досъдебни производства са образувани за предлагане или даване на някого имотна облага с цел да го склони да гласува за някоя партия или коалиция конкретно. Девет досъдебни производства са образувани за организиране на предлагане или даване на другиго на имотна облага с цел да го склони да упражни избирателното си право в полза на партия или коалиция. Седем от тези производства са образувани от Апелативна прокуратура - Бургас и 2 от Апелативна прокуратура – Пловдив.

Едно досъдебно производство е било образувано за отпечатване на фалшиви бюлетини на гласуване. Случаят е на територията на МВР – Хасково.

Илона Кръстенякова уточни, че след изборите прокуратурата смята да направи много сериозен анализ на нарушенията и съществуващите проблеми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика