Обвинения в НС - управляващите искали да вдигнат забраната за ГМО и шистовия газ*

9357
Обвинения в НС - управляващите искали да вдигнат забраната за ГМО и шистовия газ*
Снимка: БГНЕС

Грандиозен скандал избухна в Народното събрание заради Годишната работна програма на Народното събрание по въпросите на Европейския съюз. Тя е предложена от Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове, чийто председател е депутатът от БДЦ (бивша „България без цензура”) Светлин Танчев и в крайна сметка беше приета от Народното събрание, но без специално да има обсъждане на Трансатлантическото търговско споразумение (ТТИП).

От БСП и „Атака” твърдо се противопоставиха тази програма да мине ангро, без обсъждане на отделните точки в пленарна зала. Бившият външен министър Кристиан Вигенин предложи специално въпроса с Трансатлантическото търговско споразумение да мине през обсъждане в Народното събрание и да се уточни с детайли как да бъде защитен българският интерес. Колегата му Янаки Стоилов определи липсата на специална позиция на Народното събрание за ТТИП като абсурдно. Със същите думи той описа нежеланието да има дискусия за разширяването на Европейския съюз. На подобна позиция беше лидерът на „Атака” Волен Сидеров, който определи ТТИП за американски диктат. Ето тук, в доклада, има една 30-та точица накрая, в която пише „Преглед на процеса за вземане на решение относно ГМО”. Тихичко ще вземем да вдигнем забраната за ГМО в България ли? А после и мораториума за проучване и добив на шистов газ чрез фракинг ли, нападна Сидеров. И определи влизането ни в ЕС само като геополитическа игра. ТТИП ще бъде прието безгласно, когато му дойде време, сигурен съм, подчерта националистът.

САЩ забраниха на ЕС да публикува договора TTIP

В атмосфера на повишена секретност се водят преговорите между САЩ и ЕС за Трансатлантическо търговско и и инвестиционно партньо...

В отговор Светлин Танчев каза, че позицията на България за мораториума не се променя с документа, който предлага подопечната му комисия. Този документ не е финална версия, ще го променяме, като вземаме предвид предложенията и на другите комисии. Това е начинът да се отстояват нещата – през комисиите, с които заедно работи Комисията по европейските въпроси и контрол на еврофондовете, завърши Танчев.

* Информацията е актуализирана

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика