Оформя ли се Тройна коалиция срещу преференцията?

23182
Оформя ли се Тройна коалиция срещу преференцията?
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ, БСП и ДПС могат да се обединят за нещо в държавата, но засега потенциалното обединение не касае стабилно правителство. Обединение от трите най-големи партии може да се очаква срещу преференцията.

Реакцията на големите партии срещу единствената новост, която се посреща масово позитивно от българския избирател, вече се оформя. Факт е, че ДПС се обяви против възможността избирателят да пренарежда листите още при изготвянето на новия Изборен кодекс – „Кодексът Манолова”. Движението се дразни и заради брожението срещу Александър Методиев, след като от други региони има влизащи в парламента депутати със съизмерим брой гласове.

Преференциалният победител в листата на ДПС във Варна се отказа от парламента

Номер 18 в листата на ДПС във Варна - Алеко Атанасов, който събра най-много преференции на изборите, се отказва от мястото си в парламе...

Като основен аргумент против преференцията и от ГЕРБ, и от БСП посочват високия брой невалидни бюлетини.

"Най-интересното в тези избори, както и в европейските, беше въведената т. нар. преференция”, заяви заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. И веднага след това представи справка как се е отразила възможността за пренареждане на листите във високия брой на недействителните бюлетини. Позовавайки се на данни от ЦИК, той направи съпоставка на недействителните гласове през 2009 година, когато преференция не е имало, и през настоящата 2014, когато тя бе въведена за парламентарен вот.

"През 2009 година недействителните бюлетини са били 97 387, през 2013 – около 90 000, а през 2014 – 218 125", обяви Цветанов, цитиран от Mediapool.

"Аз съм за въвеждане изцяло на машинно гласуване, макар че е скъпо и макар че само една преференция виждате какви резултати носи", подкрепи дясната си ръка и Борисов. От ГЕРБ вече заваляха откази на влезли с преференция депутати в парламента, а последният случай касае Благоевград - тамошната структура на партията се опасява, че в регионите кандидатите от малки населени места не могат да спечелят срещу кандидатите от големите градове.

Преференции изчезват, от ЦИК се оправдават с "проверяваме"

Има ли изчезнали и непреброени преференции на последните избори? Във Facebook вече бяха споделени десетки такива случаи, а пред Actualn...

Подобно е положението и в БСП, където днес се провежда пленум и вече има ясен сигнал, че ще има промени в Изпълнителното бюро на партията. В червената партия не са доволни, защото кандидати като Георги Кадиев преодоляха „партийната повеля” и с кампания за преференция се изкачиха на избираеми места. Кадиев беше подреден под номер девет, но успя с преференция да стане номер две.

"Мая Манолова сега сама трябва да си оправи кашата, която надроби, и да се откаже от това си виждане за преференцията и то преди местните избори, за да не претърпим още по-голяма загуба", твърдят от БСП.

Като цяло БСП също не харесва системата Хеър-Ниймайер, с която се определят мандатите. Говорителят на ЦИК Цветозар Томов каза днес, че тази система дава аномалии, когато има големи разлики в големината на населението в даден МИР спрямо друг. Затова е необходимо да се направят нови региони, в които да се предвиди равнопоставеност на броя на хората, смята той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com