Огражденията по границата с Турция не са решение на бежанския проблем в България

24616
Огражденията по границата с Турция не са решение на бежанския проблем в България
Снимка: БГНЕС

Огражденията по границата с Турция не са решение на бежанския проблем в България. Благодарение на двустранните усилия и тясното сътрудничество между България и Турция бежанците в България са около 10 хиляди. В обратния случай щяхме да говорим за стотици хиляди", заяви посланикът на Турция в България Сюлейман Гьокче в интервю за Дарик радио.

Той допълни, че до момента Анкара е дала за бежанците (почти 2 милиона души) на своя територия повече от 4,5 млрд. долара, а е получила за тях международна помощ в размер на едва 250 милиона. „Населението на Турция е 11 пъти по-голямо от това на България, икономическият превес е 19 пъти по-голям, но тежестта по отношение на бежанците е 200 пъти по-голяма", посочи дипломатът.

Румен Петков: Борбата с тероризма у нас трябва да започне от бежанците

Въпросът с изчезналите тефтерчета на Филип Златанов бе коментиран от Румен Петков от партия АБВ в студиото на bTV. Петков каза, че е ск...

По думите му границата срещу джихадистката организация „Ислямска държава" не е тази между България и Турция, а границата със страната-източник, тази която ги създава и тя не е тайна за никого - Сирия. „До днес в Сирия жертвите са над 200 хиляди души. Има доклад на ООН, според който в Сирия са използвани химически оръжия, но светът не предприе нищо и остана само да наблюдава този процес", посочи посланикът на Турция у нас.

По силата на споразумението за нелегалните имигранти между ЕС и Турция, което трябва да влезе в сила през юни 2017 г., турските граждани ще може да пътуват без визи до страни от ЕС, включително и до България. Всяка от страните по това споразумение има ангажименти. Ние изпълняваме своите, борим се с нелегалната имиграция и очакваме, че европейските страни също своя ще изпълнят ангажимент", отбеляза посланик Гьокче.

Гьокче намекна, че Анкара не одобрява евентуалното сваляне на новините на турски език по БНТ.

„Историята има една посока, в която се движи. България има пълно право да се гордее със своя етнически модел. Но ако тези новини бъдат свалени от ефир, България ще се озове в грешната страна на историята, ще изпадне в ситуация на затруднение да го обясни пред евроатлантическите партньори. Ние, като съседна и приятелска държава, не бихме искали това да става и бихме били загрижени, ако се случи", отбеляза посланикът и допълни, че през `20-те години на миналия век българските правителства са увеличили петкратно образователните програми за малцинствата.

Сирийски бежанци на протест пред гръцкия парламент

Близо 200 бежанци от Сирия от сряда лагеруват пред гръцкия парламент в Атина, понякога със семействата си, в знак на протест срещу...

Гьокче съобщи още, че Турция е в много динамична икономическа ситуация, иска да създаде система от икономически връзки r желанието й е за дискусия между България и Турция за развитие на двустранните икономически отношения. Посланикът отбеляза, че Турция е страна, която се развива много бързо икономически, втора след Китай по обем на инвестиции, че съвсем близо до България строи най-голямото летище в света, развива космически проекти, както и свързани с възобновяеми енергийни източници, а също и в сферата на здравеопазването. „Ние смятаме, че трябва да обсъждаме с нашите съседи как можем да сме взаимно полезни в тези области, а не да дискутираме теми, залегнали изкуствено в дневния ред", отбеляза турският посланик и добави: „Има една реалност, която никой не може да отрече - слънцето изгрява от изток". По думите му през 2035 г. се очаква Китай да стане най-голямата икономическа сила и това било добре както за Турция, така и за България и би трябвало да се обсъжда как двете страни могат да извлекат полза от това.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика