Огромен процент имигранти у нас получават бежански статут

5323
Огромен процент имигранти у нас получават бежански статут
Снимка: Getty Images/Guliver

Над 17 000 нелегални имигранти са задържани в България от началото на годината, като 12 800 имат бежански статут. Това заяви Красимир Ципов, заместник-министър на вътрешните работи в предаването "Тази събота" по bTV.

Ципов допълни, че 12 700 са били решенията за предоставяне на статут през цялата минала година. По всяка вероятност решенията до края на годината ще бъдат 15-17 000, прогнозира заместник-министърът на вътрешните работи. Според него България трябва да покаже, че спазва стриктно всички европейски изисквания за бежанците и че България като външна граница си върши работата, информира "Труд".

Надежда Нейнски е против задължителни квоти за бежанци

Беше въпрос на време бедна Африка да потърси някакъв шанс за семейства си и да търси по-добър живот в Европа. Около нещастието на хорат...

"Водим преговори с Израел да бъдем снабдени със съответните технически материали за временното възпрепятстващо съоръжение, което се строи на българо-турската граница и което до края на година вероятно ще бъде готово поне наполовина", каза още Ципов.

От началото на годината са разбити няколко каналджийски схеми, съобщи още Красимир Ципов, като припомни, че вчера бяха произнесени присъди на 9 лица в Районния съд в Царево. Надявам се още следващата седмица в Комисията по правни въпроси в Народното събрание да бъдат приети конкретни предложения, с които желаем да променим именно текстовете, свързани с каналджийството, допълни той.

Евродепутатът Илияна Йотова коментира, че България отдавна е трябвало да е сред онези държави, които да поискат формално разделението на три групи държави в ЕС – на тази, които са транзитни, както засега е България; на страните, които приемат бежанците, каквито са тези във вътрешността на Европа; и страните, от които тези бежанци идват.

„В момента не можем да сме с еднакви условия с останалите страни във вътрешността, най-малко защото при нас, макар и малко, тенденцията е за покачване на имигрантите, които влизат, и трябва да можем да се справим с тези, които идват на наша територия”, посочи тя.

В село Бръшлян посрещат бежанците с хляб и вода

Винаги, когато видим бежанци, им даваме вода и храна, не можем да се разберем, но ръкомахаме с ръце. След това полицията идва и ги взим...

Евродепутатът Ангел Джамбазки пък зададе въпроса „защо богатите мюсюлмански сунитски държави – Саудитска арабия, Катар, Обединените арабски емирства, не приемат нито един бежанец от Сирия, а са те са на границата там".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика