Омбудсманът: БНБ не желае да вземе никакви мерки за КТБ

16795
Омбудсманът: БНБ не желае да вземе никакви мерки за КТБ
Снимка: БГНЕС

"Оказва се, че през годините Българската народна банка не е упражнявала никакъв контрол. При първата спънка, след кризата 1996 - 1997 година, когато беше сменено цялото законодателство, не само, че контрол не е указван, а БНБ абдикира. Тя не желае да вземе никакви мерки по отношение на Корпоративна търговска банка", каза в предаването "Преди всички" омбудсманът Константин Пенчев.

"Проблемът КТБ не е нито финансов, не е нито банков. Той е единствено и изцяло политически и може да бъде решен от политиците. Не съм чул една партия, която иска да участва на изборите, да ми обясни като избирател какво ще прави с казуса КТБ. Искам това да чуя преди изборите, защото казусът КТБ не е частен случай. Това е опасен симптом на тежкоболната политическа система. Той е трупан 25 години и избива като цирей, защото вътре са политиците, властта с парите, с медиите", каза още Пенчев.

Хампарцумян: Човек трябва да си избира банка, както си избира гадже

У нас 30 банки постоянно се конкурират. Човек трябва да си избира банка така, както си избира гадже. По един или друг начин сме свързв...

"Сега казват това не наш проблем, има БНБ, има квестори. Нашето законодателство е много добро, законът за кредитните институции, например, и аз обясних на УС на БНБ в едно писмо, че това, което правят, е в противоречие с нашия закон. Банката под особен надзор не е селската бакалия, в която влиза ревизори слага табелата и не работи. Това е банка, която е застрашена да стане неплатежоспособна. Затова БНБ вкарва квестори и пише програма как тази банка да работи, не да спре. БНБ трябва да реши банката да оперира и да работи. Всеки ден трябва ръководството на БНБ да излиза и да съобщава на хората какво са направили. Не само, че няма да научим истината за КТБ, но продължават да ни предлагат неиздържани от законова гледна точка версии, че няма законова възможност, че особения надзор означава 6 месеца заключена банка. Не, не значи това, прочетете закона, господа банкери, или си уволнете юристите и назначете нови. Но да пишат писма до ЕК, кого заблуждавате", попита омбудсманът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com