Орешарски: Нужна е приемственост за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй"

16693
Орешарски: Нужна е приемственост за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй"

Кабинетът подкрепя проекта за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". Това е национален проект и по него трябва да има приемственост между правителствата. Това заяви министър-председателят в оставка Пламен Орешарски по време на срещата си в Министерския съвет с президента и главен изпълнителен директор на Westinghouse Дани Родерик, съобщиха от правителствената пресслужба.

Г-н Орешарски отбеляза одобрението си за извършената дейност до този момент по проекта и подчерта, че това е предпоставка следващото правителство да го препотвърди. „Убеден съм, че проектът е добър“, добави той.

Новият шеф на БЕХ е и шеф на АЕЦ Козлодуй

Новоназначеният преди половин месец изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Жаклен Коен е оглавил и борда на дирек...

„Оценявам подкрепата, която сме получили досега“, заяви г-н Родерик. Той изрази увереност, че проектът ще бъде дългосрочен актив за България и изтъкна ползите от него. Г-н Родерик отбеляза опасенията си от забавяне на проекта и изрази желание работата по него да продължи. Според него е важно да се работи по енергийната политика и енергийната сигурност, независимо от политическия цикъл.

"Едно нещо е обърквало българите, този проект не наподобява проекта "Белене". "Белене" беше споразумение между държави, ние в "Уестингхаус" разгръщаме нещата на етапи, ние свършваме определена работа, след това обясняваме на клиентите какво сме открили", каза изпълнителният директор на американската корпорация.

"На всяка фаза от проекта ние елиминираме рисковете, така че да няма изненади в проекта. Ние поръчваме оборудването на много късен етап от проекта, когато разберем, че финансирането и всичко останало в проекта е готово", обясни той.

Родерик посочи, че преговорите до този момент са били свързани с определянето на стратегически инвеститор. "Уестингхаус" се съгласи да участва с 30% в проектната компания, за да изпълни нуждата от производство на електроенергия. Това е много вълнуващ аспект, защото "Уестингхаус" работи в България от 25 години, много малко хора знаят това", заяви той и добави: "Ние не сме офшорна компания, ние имаме лицензирана компания, която е член на българските производствени мощности. Ние искаме да разширяваме този бизнес, виждаме големи възможности за това".

"Във фазата, в която се намираме в момента, ние постигнахме споразумение за цената при определени условия. Някои от тези условия са намиране на финансиране, лицензиране на реактора. Това са нещата, заради които цената расте. Ние искаме всички тези въпроси да бъдат разрешени, преди да определим крайната цена", подчерта Дани Родерик

"Това, което сегашното или по-точно следващото правителство, иска да одобри, е да позволи на "Уестингхаус" да харчи свои собствени пари, за да разреши въпросите около лицензирането. Това правим в този момент. Елиминираме рискове, преди да стигнем до договор", уточни изпълнителният директор на американската корпорация.

Той посочи, че догодина по някое време ще представят пред парламента пълен пакет, който ще определя какво ще се случва с цената на електричество в България с този проект, защото това е добра сделка за България.

"Какъв е финансовият пакет, кой е най-добрият начин за намиране на финансиране. Тъй като съществуват много възможности за финансирането, някои ще кажат, че хората в България ще плащат висока цена за тока въз основа на това как е уредено финансирането", каза Родерик.

"Ние трябва да покажем всички тези възможности, ние вече представихме финансов проект, предложен от американското правителство. Следващата фаза ще бъде да елиминираме всички останали рискове, така че всичко да бъде много ясно, когато догодина отидем в парламента с договора. Това е първият истински договор, включващ ангажимент от държавата, че иска да продължи напред с този проект", заяви още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика