Орешарски не е пратил доклада на ДАНС за КТБ на парламента

7344
Орешарски не е пратил доклада на ДАНС за КТБ на парламента
Снимка: БГНЕС

Докладът на ДАНС за 2013г., в който се сигнализира за състоянието на КТБ, не е внесен в НС, съгласно изискването на закона.

Това заяви Десислава Атанасова, председател на временната анкетна комисия за проверка на фактите и обстоятелствата, свързани с държавни институции, които е следвало да противодействат на опитите за източване на Корпоративна търговска банка, след повторното изслушване на председателя на ДАНС Димитър Георгиев, предаде "Фокус".

"Солиден" длъжник не обслужвал кредит от 8 млн.евро от КТБ

Временните синдици, които подготвят Корпоративна търговска банка (КТБ) за процедурата по несъстоятелност, са открили необслужван кредит...

"Докладът на ДАНС за дейността му през 2013 г., който съгласно закона е ежегоден и ДАНС го внася в Министерски съвет, а Министерски съвет в Народното събрание, не е пристигнал в Народното събрание", каза още тя.

Десислава Атанасова поясни, че по това време министър-председател на България е бил Пламен Орешарски.

"От ДАНС твърдят, че докладът е бил внесен в МС, но след това е бил върнат. Така или иначе не е стигнал до Народното събрание, а в този доклад е имало предположение по отношение на финансовата стабилност на страната", посочи Атанасова. По думите ѝ предстои да се проучат допълнителни материали, като справки и одитни доклади, които ще могат да внесат повече яснота.

"Предполагам, че по-нататък ще може да поканим и одитори на изслушване, които са правили и заверявали одитните отчети", допълни тя.

Хампарцумян: Цялата политическа класа се ужаси от случая с КТБ

Цялата политическа класа в България се ужаси от това какво се случи с КТБ, защото между тях няма напълно невинни. Това заяви банкерът Л...

На въпрос дали ДАНС разполагат с механизми за проверки в банките, освен тези по линия на прането на пари и финансиране на тероризма, тя отговори: "Заедно с екипа на председателя на ДАНС разговаряхме за бъдещи законодателни промени, в частта за това какво взаимодействие има между кредитните институции, банковия надзор на БНБ и ДАНС. Те са подготвили предложения към временната комисия и предполагам, че когато ги обсъдим и доклада е готов, ще имаме отношение към законодателни промени".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика