Още на местните избори може да бъде въведено задължителното гласуване

20884
Още на местните избори може да бъде въведено задължителното гласуване
Снимка: БГНЕС

Има възможност задължителното гласуване да бъде въведено още на местните избори, които трябва да се проведат през следващата година. Това каза пред журналисти във Велико Търново Цветан Цветанов, заместник-председател на ПП ГЕРБ, предаде „Фокус”.

Цветанов обясни, че темата за промените в Изборния кодекс трябва да бъде обсъдена от всички 8 парламентарно представени партии.

Новините на турски език може да отидат към регионални предавания на БНТ

Новините на турски език могат да бъдат махнати от БНТ1 и да отидат към регионалните канали на националната телевизия. Идеята е тези нов...

Според него основната промяна трябва да бъде въвеждането на задължително гласуване. „След това вече трябва да бъдат обсъдени всички останали аспекти, които биха могли да създадат по-голямо оптимизиране на законодателството. Това би позволило по-нормалното провеждане на изборния процес”, посочи Цветанов.

Той обясни, че разговорите за тези промени ще започнат след като бъдат съставени съответните парламентарни комисии. Това ще стане след изготвянето и приемането на Правилник за дейността на 43-то Народно събрание.

„Правната комисия трябва да бъде водеща при приемането на промени в Изборния кодекс и освен това трябва да се работи заедно с регистрите. По време на избори едни от най-сериозните дебати са относно избирателните списъци – дали те са реални или не”, обясни Цветанов. Според него трябва да се търси пълен политически консенсус, за да няма съмнения при провеждането на изборите.

На въпрос, дали ще има заместник-министри от Великотърновския многомандатен регион, той отговори, че при коалиционно правителство най-важното е да има разпределение на политическата отговорност. Цветанов посочи, че ще бъде направено всичко възможно новите заместник-министри да са на първо място професионалисти.

Сидеров: ГЕРБ, БСП и ДПС заметоха под килима задължителното гласуване

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров се срещна със стотици граждани на Кюстендил. На срещата беше направен разбор на купените от Бареков, Д...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика