От Комисията по досиетата: Бареков е подсъден за документите за Борисов

35511
От Комисията по досиетата: Бареков е подсъден за документите за Борисов
Снимка: БГНЕС

Според документите, които притежава Комисията по досиетата, Бойко Борисов не е бил част от Държавна сигурност. Това обаче е малкият проблем – големият е има ли документи извън архива. Това заяви членът на Комисията по досиетата и журналист Екатерина Бончева.

Ако Бареков има някакви документи, оригинални, той подлежи на наказателна отговорност. По закон в 14-дневен срок човек, който има такива документи, трябва да ги предаде в Комисията по досиетата. Питам – откога Бареков има тези документи и кой му ги е дал? Ако има такива документи, може да има само един източник, откъдето Николай Бареков може да ги е получил – от службите. И стига вече с тоя филм „получих ги по пощата или в куфарче”, каза Бончева.

Агонията на "Мазника" и "Буда" започна и ще приключи до месец

"Агонията на Бойко Борисов започна днес. Известният като агент „Мазника“ и агент „Буда“ ще приключи за не повеч...

Страшното е, че 25 години по-късно пак се започва със спекулиране с досиета и се връщаме назад. Не мога да повярвам на очите си – тази игра я подхваща политик, който твърди, че е с нов морал  - то нов морал няма, коментира Бончева.

Във връзка с твърденията на Бареков за досието на Красимир Каракачанов, Бончева припомни, че без да се спазват правилата и законите, преди години бившият вътрешен министър Румен Петков е разкрил публично информацията за досието на лидера на ВМРО. Той е бил под вниманието на Държавна сигурност през 1989 година – във връзка с отношенията с Македония, коментира Бончева по отношение на Каракачанов.

Всички документи за всички хора, за които сме се произнесли за принадлежност към ДС, са при нас, под строг контрол и могат да се видят публично, каза Бончева. Тя сподели, че 33 хил. досиета, военна информация, не са още предоставени от военните на Комисията по досиетата.

Ние сме на този хал, защото цялата информация за ДС беше отворена едва преди седем години. Ако това стане и с КТБ, пак ще направим същата грешка, смята Бончева, която коментира думите на Росен Плевнелиев от петък, 25 юли, който призова досиетата от КТБ да бъдат отворени.

Борисов: Твърденията на Бареков са клевети

"Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов изпраща писмо до главния прокурор Сотир Цацаров във връзка с отправените днес клеветнически твърде...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика