Овчаров се опасява, че има натиск върху "Лукойл" заради САЩ

9383
Овчаров се опасява, че има натиск върху "Лукойл" заради САЩ
Снимка: БГНЕС

Представителят на държавата има за задача да следи производството на „Лукойл”. Според мен от тази гледна точка годината е добра – да не забравяме новата мощност, сега за пръв път от 2008-ма година „Лукойл” ще е на печалба, ще плаща още повече данъци. Това заяви пред Нова телевизия Румен Овчаров в коментар за случващото се около голямата енергийна компания. Бившият енергиен министър представлява интересите на държавата в "Лукойл Нефтохим".

Овчаров каза още, че през лятото, при пробитата тръба на "Лукойл" при Долно Езерово, задължение било на държавата да се грижи за тръбата. Доста време системата за контрол на количествата продукти от „Лукойл” не работеше, защото нямаше разрешение точно от държавата, каза бившият депутат.

"Лукойл" откри голямо находище на газ в Румъния

Руската компания "Лукойл" е открила големи залежи на газ в шелфа на Румъния, гласи съобщение на компанията, предаде БГНЕС. Находището ...

По темата с привикването на посланика в Москва Бойко Коцев премиерът Бойко Борисов заяви, че това е станало заради проверките на Агенция „Митници” на „Лукойл”. Ние проверяваме всички петролни компании. Може би външният министър на Русия Сергей Лавров е най-добрият в света сега – майсторски създава внушения. Ако сега аз се намеся в работата на митниците, няма да мине и час, минута дори, да кажете как се меся. Спасих една бирена фабрика и се оправдавах с години, каза Борисов. Той не се съгласи, че проверките в „Лукойл” са заради изявлението на Лавров как Борисов трябва да се срамува от думите си пред Американската търговска камара, че е спрял заради САЩ всички големи руски проекти в България.

Имам тежки подозрения, че държавата е враждебна към „Лукойл”, но не мога да го докажа. През последните месеци например Агенция „Митници” направи три проверки на търговското дружество, каза Овчаров. Да не бъркаме проверките на бензиностанциите и на търговско дружество, призова бившият енергиен министър.

Овчаров изказа опасения, че всичко около „Лукойл” се случва заради американския натиск да приемем „спорно ядрено гориво” от Westinghouse. Той смята, че е възможно САЩ да иска да приключим окончателно икономическите си отношения по големи проекти с Русия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика