ПП "Зелените" поиска мораториум върху сечта и забрана за износ на дървесина

34491
ПП "Зелените" поиска мораториум върху сечта и забрана за износ на дървесина
Снимка: БГНЕС

Девет конкретни мерки, с които да бъде направена ефективна превенция срещу наводнения, предложиха от ПП „Зелените” по време на днешната си среща със служебния премиер Георги Близнашки.

Според природозащитниците задължително трябва да се наложи мораториум върху всякаква сеч на гори в защитени територии, както и да има увеличение на тези защитени територии. Ето и какви са конкретните мерки на „Зелените”:

Наводненията не спряха масовото изсичане на гори

Макар да бе определено като една от причините за тежките наводнения тази година, масовото изсичане на гори не спира, предаде БТВ. Село...

-  Да бъде приета със заповед на Министерски съвет забрана за износ на необработена обла дървесина с произход от държавните гори.

-  Увеличаване площта на защитните и охранителни гори и уточняване статута им на ползване за целите на опазване на населението от природни бедствия.

-  Да се възстановят всички горски контролни пунктове. Да се възстановят мобилните екипи за контрол на незаконни сечи, като налаганите от тях глоби да попълват бюджета на контролния орган.

- Съвместно с неправителствените организации да се доработи стратегията за адаптация към климатичните промени, която да бъде приета в мандата на служебното правителство.

Незаконната сеч си върви, а с нея се купуват и избори, казва Михаил Константинов

Варварската сеч на гори в България продължава. И това се случва в момент, в който се обсъжда кой с кого ще се коалира, накъде ще потегл...

- С решение на Министерски съвет да се възложи на Министърството на околната среда и водите да категоризират всички територии в терасите на реките, включително и на тези попадащи зад съществуващи диги, като заливаеми тераси и да стартира изготвянето на карта на тези територии. С решението си МС да задължи Министъра на регионалното развитие, на основания чл. 146 от Закона за водите, забраняващ всяко строителство на жилищни и вилни сгради и стопански постройки в заливаемите тераси на реките, да се отрази в кадастралните карти тази информация.  

- Да се създаде междуведомствена работна група (МОСВ, МРРБ) с гражданско участие, която спешно да изготви проект за Наредба за безопасност на язовирите и хидротехническите съоръжения, която да предвиди всички елементи посочени по-горе, но и включваща изготвянето на пълен воден кадастър на всички язовири.

- Да се организират поредица от кръгли маси с участие на басейновите дирекции, неправителствени организации, собственици на язовири, БАН и други научни и образователни институти, хора от засегнатите селища, на които да се координира изработването на Плановете за управление на риска от наводнения в четирите басейнови дирекции. Да се сподели напредъкът с обществеността и да се тества адекватността на предвидените мерки спрямо обществените нужди.

- Да се приемат поправките в Наредбата за реда за създаване и организация на дейността на доброволните формирования за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях, предложени от Пожарна безопасност и защита на населението и съгласувана с Национално сдружение на общините в България и представители на доброволните формирования.

Молбите за помощ за наводненията в България са вече в Брюксел

Апликационните форми за помощ от ЕС заради наводненията в България през това лято са вече в Брюксел и скоро очакваме средства по линият...

- Създаване на естествени ретензионни обеми в речните течения и включването им в плановете – места, където реките да се разливат при високи вълни чрез премахване на дигите или шлюзове към заливните тераси на реките. Това да бъде съпроводено с нова политика за изграждане на диги – не покрай речното легло, а защитаващи границите на населените места в околностите на тези заливаеми територии/ретензионни обеми, за което ще е нужно да се планират нужните средства от държавния бюджет и програмата за регионално развитие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика