Панов поиска гласуване за председател на ВКС с бюлетини, ВСС отказа

15983
Панов поиска гласуване за председател на ВКС с бюлетини, ВСС отказа
Снимка: БГНЕС

Първият от двамата кандидати за нов председател на Върховния касационен съд - Лозан Панов, официално поиска гласуването във Висшия съдебен съвет (ВСС) по избора да стане с бюлетини, а не с електронната система.

Панов задочно подкрепи члена на ВСС Юлия Ковачева, която повдигна въпроса преди началото на изслушването. Последва бурен дебат и в крайна сметка ВСС реши да остави избора на електронната система, която беше жестоко критикувана в последно време, особено от Реформаторския блок.

Панов: Борбата за ВКС не е предрешена

Някой трябва да каже, че царят е гол в съдебната система. Трябва да се реже много дълбоко, а не да лекуваме симптомите. Това заяви кан...

Иначе в своята презентация Панов засегна следните приоритети, ако бъде избран за председател на ВКС - независимост на съдебната система, реална оценка на работата на магистратите, задължително електронно правосъдие, подобряване на имиджа на съдебната система чрез повече информационни срещи с граждани и граждански организации и човечност в съдебната система.

Впечатление направи отговорът на Панов относно бързината на правосъдието в България. Бавното правосъдие означава отказ от правосъдие, каза кандидатът. Той припомни, че в своята работа като във Върховния административен съд (ВАС) е налагал наказание на подчинен съдия точно заради това. Много беше тежко, но компромиси не могат да се правят, каза Панов.

В момента ВСС е в почивка преди второто изслушване - на съдия Павлина Панова, която е председател на наказателно отделение във ВКС. Изслушването на Панова започва в 13:25 часа и върви пряко по БНТ.

Припомняме, че в началото на януари Панов беше блъснат от автомобил, каран от руски гражданин, а докато лежеше в "Пирогов", реши да се откаже от кандидатурата си. След това изненадващо обаче промени решението си.

Христо Иванов не знае да е имало срещи на Бойко Борисов с кандидатите за ВКС

Аз в такива срещи не съм участвал и не мога да коментирам. Това каза министърът на правосъдието Христо Иванов в отговор на въпрос дал...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика