Парите по "Околна среда" ще бъдат размразени до дни

16683
Парите по "Околна среда" ще бъдат размразени до дни
Снимка: Getty Images / Guliver

До няколко дни или най-късно другата седмица се очаква Брюксел да размрази блокираната програма "Околна среда". Това съобщиха високопоставени източници от кабинета в оставка пред в. "Преса".

Еврокомисията била готова с решението си, но стратегически изчаквала служебното правителство да застъпи на поста. Мълвата сред депутатите е, че президентът Плевнелиев помолил шефа на ЕК Жозе Барозу да изчака няколко дни, докато започне работа служебното правителство. От "Дондуков" 1 никой не пожела официално да потвърди тази новина, макар че неофициално министрите в оставка знаеха за нея. Твърдят само, че през август програмата ще бъде отблокирана, защото са си свършили работата досега.

През септември се очаква да бъде пусната и другата програма - "Регионално развитие", признаха от МС. Това обаче не означавало, че парите ще дойдат у нас, обясниха министри и депутати.

Искат неизползваните български и румънски еврофондове да отиват за държави с имигранти

Неизползваните от България и Румъния еврофондове трябва да бъдат насочвани към Германия и другите страни, сблъскващи се с "миграцията н...

Готово е споразумението ни за партньорство с ЕС в следващите 7 години и до края на седмицата се очаква да бъде одобрено, казаха също източниците от кабинета "Орешарски", който вече сдава властта. Самото подписване на документа ще стане най-вероятно през септември, когато се очаква у нас да пристигне еврокомисарят по регионална политика Йоханес Хан. Парафите ще сложат той и президентът Плевнелиев. Тогава сигурно ще бъде пусната и временно спряната Оперативна програма "Регионално развитие".

Страната ни обаче ще има сериозен проблем с плащанията по европроектите и затова се очаква актуализация веднага след изборите на 5 октомври. Държавният глава Росен Плевнелиев призна, че проектът за промяна на държавния бюджет ще бъде подготвен още от служебния кабинет и гласуван в началото на 43-тото НС. Истината е, че страната ни ще плати голяма част от пречиствателните станции и депата със свои средства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика