Парламентът няма да обсъжда декларация за геноцид на Османската империя над българите

43292
Парламентът няма да обсъжда декларация за геноцид на Османската империя над българите

Народното събрание няма да разисква дали да бъде приета декларация, с която се осъжда геноцида на Османската империя над българите. Предложението беше на партия "Атака", но ГЕРБ, Реформаторският блок, Патриотичният фронт, БДЦ и ДПС не се съгласиха да има обсъждане.

Партията на Волен Сидеров искаше 17 май - денят на клането в Батак, да бъде обявен за ден на поклонение на жертвите на геноцида над българите в Османската империя. Освен това от "Атака" пожелаха да се издигне паметник на събитието в София. От Патриотичния фронт също искат 17 май да е ден за възпоменание на Баташкото клане.

Геноцид на съзнанието е да не признаваш геноцид над хора

Против сме пристрастни исторически разделения. Така лидерът на ДПС Лютви Местан коментира темата за арменския геноцид, която разделя не...

Основанията на "Атака" да определи периода, в който България е част от Османската империя като период, в който е извършван геноцид, са следните:

- Смяна на религията (ценностната система), респективно смяна на етническата принадлежност на изключително голям брой българи; изтощаване генофонда на българите, чрез т. н. кръвен данък; физическото унищожение (масови убийства) на голям брой българи.

- Преструктуриране общността на българите в нисша класа на империята, с ограничени права и непомерни задължения /според нацисткия израз Untermenschen/; унищожаване средновековната култура на България и отмяна на европейския Ренесанс за българите.

Изтреблението и насилствената промяна на етнокултурната идентичност на българи в Османската империя напълно се вписват в международните актове на ООН, като военни престъпления и престъпления срещу човечеството, смята "Атака". За тези престъпления няма давност.

Общински съветници от Карлово подготвят декларация за турския геноцид над българите

Съветниците в Карлово подготвят декларация за арменския геноцид и за това, че е крайно време да се постави въпроса и за геноцида спрямо...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика