Парламентът официално прати в историята кабинета "Орешарски"

18841
Парламентът официално прати в историята кабинета "Орешарски"
Снимка: БГНЕС

Днес депутатите гласуваха подадената вчера оставка на кабинета "Орешарски". Решението беше подкрепено от 180 от всички регистрирали се 196 депутати. 8 депутати от БСП гласуваха "против", а други 40 подкрепиха оставката. Гласуването се случи след дебати, продължили повече от 2 часа. В пленарна зала присъстваха както премиерът в оставка Пламен Орешарски, така и голяма част от кабинета.

Оставката беше депозирана снощи в деловодството на Народното събрание, е съобщи снощи председателят на парламента Михаил Миков, цитиран от БНТ и БНР. Тя беше внесена в 17 часа 59 минути и 55 секунди снощи. Това означава, че кабинетът управлява 421 дни управление.

"Атака" не е решила дали да влезе в НС за гласуването на оставката

Парламентарната група на „Атака” все още не е взела решение дали да влезе в пленарна зала за гласуване на оставката на прав...

В началото на заседанието лидерът на ПП на "Коалиция за България" Атанас Мерджанов се оплака от почти всички земни сили като се започне от налаганите от президента вета, отказът на ГЕРБ да бъде опозиция, протестите, вотове на доверие и тн.

"Парламентът си отива, защото най-голямата парламентарна сила не искаше да работи. ГЕРБ отказаха да се опозиция и не спазваха Конституцията. Те не харесаха резултатите от народния вот и не го зачетоха. ГЕРБ действа като група за саобтаж, която по сигнал на пожизнения си ръководител ставаше, влизаше и излизаше", коментира "червеният" депутат. Той припомни как "Борисов простодушно обясняваше за собствените си депутати, че били цопнали тук и там и наричаше министрите пощальони".

Това Народно събрание не чу доайена Стефан Данаилов, който преди една година ни попита какво ни става щом влезем тук. Дано следващият парламент го чуе.

Лидерът на ДПС Лютви Местан от парламентарната трибуна подчерта, че трябва да бъде намерена формулата на управление. Според него формулата, по която е управлявал кабинетът "Орешарски", е била зададена от избирателите на 12 май 2013 г.

Да поздравим всички нормални българи с тази оставка

С тези думи професор Михаил Константинов коментира в "Още от деня" на БНТ новината за оставката на Пламен Орешарски и правителството му...

Няколко правителства и няколко парламента носи вина за дискретиране на парламентарната демокрация, подчерта лидерът на ДПС. Той призова тази демокрация да бъде реабилитирана и допълни, че ДПС ще бъде против смяната на формата на държавното управление (от парламентарната към президентска република).

Кабинетът не си отива заради пресконференцията на ДПС. В онзи четвъртък ДПС направи нещо друго - заяви, че е партия, за която изразът "властта не е самоцел" не е самоцел. Ние няма да жертваме ценностите си заради властта, подчерта лидерът на движението. Той допълни, че ДПС няма да бъде опозиция на безспорни държавни приоритети.

Президентът Росен Плевнелиев от седмици е готов със състава и структурата на втория служeбен кабинет, който ще назначи по време на мандата си като държавен глава. Изборът му за половината от постовете е продиктуван от успешното справяне с поверените им задачи по време на първото временно правителство на президента. Голяма част от министрите, които стояха начело на ведомствата от 13 март до 29 май 2013 г., ще се върнат в първите кресла малко повече от година по-късно, прогнозира в днешния си брой вестник "Стандарт".

Голямото чакане свърши: Орешарски подаде оставка!

Правителството на Пламен Орешарски вече е в оставка. Тя е била депозирана в деловодството на Народното събрание, е съобщил председателя...

В началото на днешното заседание депутатите гласуваха доклад за бюджета на НЗОК и промени в Закона за висшето образование. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика