Парламентът официално прие новия си правилник

18719
Парламентът официално прие новия си правилник
Снимка: БГНЕС

18 часа обсъждания, диалози и скандали в парламента в рамките на два дни все пак родиха новия му правилник.

Парламентът започна работа по правилника на 20 октомври около 11:00 часа, като работи до 20:00 часа, а на следващия ден продължи с гласуване и дебати от 09:00 до 18:30 часа, за които успя да приеме 148 члена основна част и още 17 члена допълнителни и заключителни разпоредби. Народните представители ще започнат работа по новите правила от следващото редовно пленарно заседание, което е насрочено за 26 ноември, съобщава БГНЕС.

Партийното "номадство" няма да бъде възможно в 43-тото Народното събрание, решиха депутатите с гласуване на част от първите текстове на правилника. Независими депутати вече няма да могат да сформират нова парламентарна група. Депутати от група, преустановила съществуването си, стават депутати, нечленуващи в парламентарна група и не могат да бъдат приети за членове на друга група, както и да образуват нова такава, гласят текстовете в новия правилник. Още в предния парламент "номадите" бяха лишени от партийната субсидия, като се промени практиката от 41-вото Народното събрание парите да следват депутата и вместо това те оставаха в парламентарната група. Спрямо новия правилник напусналите народни представители няма да могат да влизат в други групи, няма да участват в комисии, което ще ги лиши от близо 10% допълнително възнаграждение.

В новия парламент ще функционират 22 постоянно действащи комисии, решиха още депутатите. Като допълнение към традиционните парламентарни комисии се създава и една нова - за наблюдение на дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Тепърва предстои да се определят състава и ръководството на отделните комисии.

Управляващото мнозинство бетонира контрола на ГЕРБ над парламентарната комисията за контрол над службите за сигурност и прилагането и използването на специални разузнавателни средства. Това се случи след промени в правилника, внесени от Десислава Атанасова и въвеждането на пропорционален принцип при избора на членове на тази комисия. До този момент Комисията за контрол над службите и използването на СРС се сформираше на паритетен принцип, което не позволява мнозинство на най-голямата парламентарна група в нея. Това предложение не бе защитено с позиция и дебати преди гласуването, въпреки многократните призиви това да се случи от страна опозицията.

Народните представители ще продължат да имат по 5 минути време за изказване по време на второ четене на законопроекти в парламента. Това стана възможно, след като от ГЕРБ се отказаха сами от предложението си времето да бъде намалено на 3 минути.

Една от сериозните промени в новия правилник е фактът, че няма да има нужда от наличие на кворум за провеждане на парламентарен контрол. Въпреки твърденията на опозицията, че това узаконява възможността депутатите да не ходят на работа в петък, мнозинството прие този текст в пленарна зала, макар да не успя да го стори на заседание на временната комисия по правни въпроси.

Парламентарният блиц контрол ще се провежда всяка първа сряда от месеца в рамките на до 2 часа. На практика това е увеличение с 30 минути на времето за провеждане на блиц контрол от времето в 42-рото Народното събрание. По вносител предложението бе запазване на 1 час и 30 минути за блиц контрол, докато от БСП настояха за увеличение до 3 часа. В крайна сметка се прие предложение на Патриотичния фронт блиц контролът да е два часа. Отхвърлено след сериозни спорове бе и друго предложение на БСП, а именно контролът да се измести от сряда в четвъртък. Според Мая Манолова това бе далеч по-добър вариант, тъй като в сряда се провеждат и заседанията на Министерски съвет и министрите са по-заети.

Решено бе и да се създаде специален телевизионен канал, който да излъчва заседанията на парламента, но без да е описано кога и как да се случи това.

Не се прие предложение депутатите да се подлагат на тест за използване на наркотици по веднъж в годината. На косъм и след прегласуване се размина от приемане предложение на Валери Симеонов влизащите в сградата на парламента да нямат право да носят хладно и огнестрелно оръжие, както и взривни и отровни вещества.

Новият правилник предвижда председателят на парламента да може да отстрани за повече от едно заседание, но не повече от три, депутат, който оскърбява колеги или членовете на Министерски съвет, президента или вицепрезидента на републиката или други органи на държавна власт; призовава към или упражнява насилие в залата или в сградата на Народното събрание. Този текст предизвика много сериозни скандали и закана за атака в Конституционния съд, тъй като според БСП нарушавана конституционното право на депутатите да не носят отговорност за думите си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика