Партньорите на ГЕРБ харесаха избора на Бъчварова за вътрешен министър

14711
Партньорите на ГЕРБ харесаха избора на Бъчварова за вътрешен министър
Снимка: БГНЕС

Решението на премиера Бойко Борисов да предложи Румяна Бъчварова за министър на вътрешните работи предизвика вълна от коментари сред политическите сили.

Партньорите на ГЕРБ в управлението - АБВ и Реформаторският блок, се обявиха в подкрепа на Бъчварова.

Според мен Румяна Бъчварова е добра кандидатура за министър на вътрешните работи, каза Кирил Цочев от ПГ на АБВ, пред журналисти в Народното събрание, предаде „Фокус“.

По думите му министър-председателят е бил много убедителен и коректен с коалиционните си партньори. „Ще трябва да дадем достатъчната подкрепа на министър-председателя“, заяви Цочев.

Според него, когато един човек реши да си отива, той си отива, и от АБВ ще гласуват „за“ оставката на Веселин Вучков като вътрешен министър. Той посочи, че АБВ ще подкрепи кандидатурата на Румяна Бъчварова като министър на вътрешните работи.

Вицепремиерът от правителството да поеме този важен пост в тази ситуация - решението за нас е много добро и говори за висока политическа отговорност. Това каза ген. Атанас Атанасов от ПГ на РБ.

Борисов предложи Румяна Бъчварова за вътрешен министър

Ще предложа вицепремиера Румяна Бъчварова за вътрешен министър, заяви премиерът Бойко Борисов, предаде БГНЕС. Днес Борисов се появи из...

По думите му ще има размествания на ресорите на министрите.

„Винаги съм считал, че за българското вътрешно министерство е много разумно да бъде назначена жена, защото жените имат качества да успокояват нещата и да работят по-спокойно, не са остри в действията си“, обясни Атанасов. Според него това министерство има нужда от реформи проведени спокойно, а не в някаква динамика.

От своя страна съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов заяви, че е научил за номинацията на Румяна Бъчварова за вътрешен министър от същото място, от което за нея са разбрали и журналистите - от изказването на Бойко Борисов от парламентарната трибуна.

Той отхвърли категорично обвиненията на премиера към коалиционните партньори и обясни, че ПФ не е влязъл в Народното събрание, за да изпълнява програмата на ГЕРБ.

"Тепърва ще обсъждаме номинацията на Румяна Бъчварова", каза Каракачанов.

Спрягат трима за поста на Веселин Вучков

Спрягат трима за поста на Веселин Вучков. Става въпрос за Йордан Бакалов, Калин Георгиев или Методи Андреев като хора, които може да по...

Той обеща парламентарната група на ПФ да не разваля коалицията, но предупреди многозначително, че "всичко си има граници".

Очаквано, от БСП изразиха резерви относно решението на Борисов.

Това е интересно хрумване. Това е втората жена министър на вътрешните работи. Ще бъде интересно как г-жа Бъчварова ще се справи с ангажиментите в този тежък и много сложен ресор. Това коментира пред журналисти в парламента депутатът от БСП Атанас Мерджанов.

„Интересно е как ще си разменят ролите г-жа Бъчварова и г-жа Кунева, тъй като по длъжностни характеристики поне до този момент г-жа Кунева отговаряше за координацията в сектор „Сигурност”, добави той.

Кънев: Оставката на Веселин Вучков сега не е добро решение

В сектор "Сигурност" се свършиха много добри неща. Това каза пред журналисти съпредседателят на РБ Радан Кънев. По-нататък той засегна ...

Във връзка с посещението на премиера Борисов в парламента, Мерджанов посочи, че това очевидно е признанието за нестабилност в управляващата коалиция. „Очевидно е, че има вътрешен дефицит на доверие. Министър-председателят призна, че под натиск отвън и отвътре е длъжен да направи съответните смени в сектор „Сигурност”", заяви Мерджанов и допълни, че в определени отношения министър-председателят признава безсилието си заради това, че коалиционните партньори въртят номера зад гърба му.

„Хайде стига сме си играли с въпрос на чест. Напоследък твърде спекулативно си боравим с тези понятия – морал, чест, достойнство. В крайна сметка първостепенна отговорност на министър-председателят е да управлява страната публично, прозрачно и законово”, подчерта Атанас Мерджанов на въпрос дали е въпрос на чест премиерът да дойде лично да обяснява.

Оставката на Вучков е проблем на българското правителство. Това пък заяви на брифинг след консултациите с президента лидерът на ДПС Лютви Местан.

"Право на министър-председателя е да приема оставка и да номинира други. Днешното решение на Бойко Борисов да номинира Румяна Бъчварова и наред с това да поиска оставки на главен секретар и председател на ДАНС, снема всякакви внушение за каквото и да е задкулисие в отношенията Борисов-ДПС. Подобно задкулисие има само в главите на анализаторите", заяви Местан.

Той посочи, че се надява от днес да спрат и спекулациите по тази тема, защото те са обидни и за ДПС, и за премиера Борисов. "ДПС ще гласува против персоналните промени в кабинета. ДПС ще се държи точно като опозиция и няма как да подкрепи, каквито и да са структурни промени", подчерта Лютви Местан.

ДПС няма да подкрепи промените в състава на Министерски съвет, допълни Местан.

ДПС е опозиция на кабинета "Борисов"-2 и затова ще гласува против промените в състава на правителството, каза Местан по повод предложението на Бойко Борисов вицепремиерът Румяна Бъчварова да оглави Министерство на вътрешните работи.

Няма как ДПС да подкрепи каквито и да е персонални и структурни промени в кабинет, на който сме опозиция, допълни Местан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика