"Патриотичният фронт" официално поиска касиране на вота в Турция

28157
"Патриотичният фронт" официално поиска касиране на вота в Турция

И „Патриотичният фронт” реши да оспорва легитимността на предсрочните парламентарни избори. Националистите обаче оспорват само част от вота – този от Турция, става ясно от официално писмо на Фронта.

С оспорването от ПФ всъщност желаят намаляване на депутатските места на ДПС. Националистите посочват в жалбата си, че искат касиране на целия вот в Турция. И дават конкретни примери – първият е за нарушения при изборния процес в Чорлу – случай, за който и Actualno.com писа. Също в Чорлу, споре наблюдател на „Патриотичния фронт”, е имало плакати на ДПС пред избирателна секция № 324900371 – нарушение на чл. 184 от Изборния кодекс.

КС прекрати делото за касиране на евроизборите

Конституционният съд отклони искането на 49 народни представители за обявяване за незаконосъобразни изцяло на произведените на 25 май...

Нарушенията в Чорлу са потвърдени от представители на „Сдружение за насърчаване на гражданската активност“.

От „Патриотичния фронт” твърдят, че в някои секции в Турция са гласували нереалистично голям брой избиратели – над 936. Толкова е технологичният максимум за възможния брой гласувания в една секция за целия изборен ден, установен от Конституционния съд (КС) в мотивите на решение № 2 по конституционно дело № 10/2009, казват националистите. Този максимум е възможен при изключителна организация на гласуването и предполага, че без прекъсване ще гласуват за не повече от 50 секунди подредени на опашка хора. Примери за това са избирателни секции в Истанбул с № №  324900339 и 324900340. В първата са гласували 1152 избиратели, а във втората 1100 – много над определената в решението на КС норма, посочва „Патриотичният фронт”.

Националистите казват още, че в Истанбул, Измир, Бурса, Чорлу и др., където е образувана повече от една секция, избиратели са гласували повече от един път в колкото си пожелаят секции. Причината - няма механизъм, който да ограничава този процес в чужбина, за разлика от България, където гласуването е по постоянен или настоящ адрес или с удостоверение за гласуване на друго място, издадено от официален орган, съпътствано от заличаване от избирателния списък по постоянен адрес. Контролът в Република Турция е възможен единствено по отношение на гласоподавателите от основния списък, но не и за дописаните под чертата в допълнителния списък, какъвто е масовият случай, посочват националистите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика