Павлова: Брюксел е загубил доверието си към България

15922
Павлова: Брюксел е загубил доверието си към България
Снимка: БГНЕС

Виждам загуба на доверие от страна на Брюксел към страната ни и към институциите за това, че България може да се справи с проблемите с еврофондовете. Това беше усещането, с което останахме всички. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова след посещението й в Брюксел заедно с министрите Ивайло Московски, Ивелина Василева и вицепремиера Томислав Дончев и проведените разговори в посока намаляване на очакваната загуба на средства до края на годината и възстановяване на плащанията към държавния бюджет, предаде бтв.

Тя обясни, че спрените средства по ОП „Регионално развитие“ са над 1 милиард. Проектите са по Приоритетни оси 1 и 3 - за устойчиво регионално развитие и туризъм.

Над 200 млн. лв. са договорени по европрограмите в Шуменско

Над 200 млн.лв. са договорени по оперативните програми в Шуменско през първия програмен период 2007-2013 г. Информацията съобщи на БТА ...

„Всички проекти, които се изпълняват по тази програма, са със спряно европейско финансиране, което означава нулево възстановяване от Брюксел, но пълен ангажимент те да се разплащат със средства от държавния бюджет, докато не възвърнем доверието на европейските институции и те не отблокират тези средства. Ако ние не разплатим проекти за 210 милиона лева до края на декември, автоматично, по правилото трябва да ги върнем на Европейската комисия“, обясни министър Павлова.

По думите й има риск от загуба на средства и заради необходимостта от налагане на финансови корекции по вече текущи проекти.

„Нито една магистрала, нито една жп линия, нито една пречиствателна станция и нито един проект за ремонт на училище или детска градина, или градски транспорт не е навреме и постоянно имаме закъснения. Ако не довършим всички тези големи проекти, които имат забавяне около година - година и няколко месеца, България ще загуби парите за тях и ще трябва всъщност да върне и това, което е получила“, каза още Лиляна Павлова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика