Пазарлъци за власт

17107
Пазарлъци за власт
Снимка: БГНЕС

Поредните изненадващи обрати белязаха вчерашните преговори за сформиране на правителство. След среща между лидерите на парламентарни групи вчера сутринта Бойко Борисов очерта контурите на бъдещата власт - кабинет на малцинството с участието само на ГЕРБ и Реформаторския блок, който да управлява пълен 4-годишен мандат с тематичната подкрепа от други партии. Решението изглеждаше окончателно, беше потвърдено от съпредседателя на РБ Меглена Кунева, а работна група на ГЕРБ дори захвана да пише проекта на коалиционно споразумение между двете формации. Два часа по-късно обаче реформаторите отхвърлиха варианта за двойна коалиция като неприемлив и настояха за включването и на Патриотичния фронт, който да гарантира стабилно мнозинство. Така преговорите се върнаха в изходно положение, пише Сега.

От РБ обясниха изненадващото си решение с аргумента, че при отсъствие на стабилно мнозинство бъдещият кабинет не може да провежда сериозни реформи. Позицията на ПГ е, че т.нар. лидерска среща на парламентарно представените партии има само консултативен характер и не може в такъв формат да се постигне съгласие за мнозинство между три партии. Затова реформаторите предлагат най-напред да проведат двустранни срещи с ГЕРБ и ПФ, а после и общи тристранни разговори, което означава да се загуби поне още една седмица в преговори. От обясненията на другия съпредседател на РБ Радан Кънев стана ясно, че реформаторите ще държат и трите партии да подпишат коалиционно споразумение.

Десният отбор оредява

Вариантите за ново правителство се поизчистиха. Всички са на мнение, че правителството трябва да изкара 4 години. Те не приемат вариант...

Настояването на реформаторите за задължително включване на ПФ в управлението е странно на фона на заявленията на националистите, че не желаят да участват в бъдещото правителство, а само да подкрепят програмата му. И вчера представителят на фронта в лидерската среща Валери Симеонов потвърди, че условията им остават непроменени.

Предизвикателната декларация на ПФ при откриването на парламента, в която се съдържаха откровено антитурски послания, довела до разрив в отношенията между ГЕРБ и националистите, откъдето и решението на Борисов да ги изключи от бъдеща управленска коалиция, научи "Сега". Тази промяна изглежда е сварила неподготвена Меглена Кунева, която представляваше РБ на лидерската среща.

Поне така стана ясно от обясненията й защо не е поставила условието за трипартийна коалиция още на тази първа среща, а остави впечатлението, че е съгласна с варианта на Борисов за правителство на малцинството. "Промяната беше настъпила в други двама от партньорите - ПФ и ГЕРБ, не зная защо", потвърди за разкола Кунева без повече подробности. "Очевидно, че има някакво изостряне в отношенията между ГЕРБ и ПФ", добави и Радан Кънев.

Реформаторите се опасяват, че кабинет с гарантираната подкрепа на само 107 гласа в парламента ще бъде силно зависим от ДПС, което вече заяви, че безусловно застава зад подобен формат. И вчера лидерът на движението Лютви Местан даде знак, че партията му е готова да подкрепи двупартийно управление на малцинството на ГЕРБ и РБ. На въпрос дали ще подкрепя, или ще бъде в опозиция, той заяви: "Ако в управленската програма има теми, застъпени и в нашата платформа, няма как да бъдем опозиция на собствената си платформа. Това е разбирането за модерната опозиционност". И отново изключи възможността да подкрепи какъвто и да било съюз с националпопулизма.

Странната оферта на Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов излезе със странна оферта към партиите в парламента при откриването на 43-тото Народно събрание вчера. То...

Според запознати с хода на преговорите обаче зад претенциите на РБ прозират и апетити за повече власт. Реформаторите настоявали за поне 5 министерства, сред които това на външните работи, за което се гласяла Меглена Кунева, на правосъдието и на образованието. "Да взимат каквото искат", коментираха небрежно депутати от ГЕРБ по този повод. Дори и след рязката декларация на РБ в ГЕРБ бяха сигурни, че кабинет все пак ще има.

В този дух бе и посланието на Меглена Кунева след решението на ПГ: "Можете да бъдете сигурни, че РБ не е и няма да бъде пречка за съставяне на дясноцентристко правителство, но също така смята, че това дясноцентристко мнозинство трябва да бъде достатъчно стабилно".

Часове преди това кандидатът за бъдещ премиер Бойко Борисов бе сигурен, че въпросителните около формата на кабинета са отпаднали и единствената работеща формула е коалиция с РБ. Заключение, което присъстващата на брифинга Кунева не опроверга. Ивайло Калфин от АБВ пък разкри, че в хода на разговорите две партии - БСП и ДПС, настоявали за ясна идеологическа идентификация на бъдещото правителство като дясноцентристко. Целта на социалистите била да се позиционират като отчетлива лява алтернатива спрямо кабинета, а претенцията на ДПС била да осигури "центристкия" облик на управлението. Вчера Местан отново напомни за подадената от ДПС ръка на ГЕРБ още в нощта на изборите и заяви, че е въпрос на отговорност както да приемеш, така и да отхвърлиш нечия подкрепа. "Ние така прочетохме нашата отговорност в нощта след изборите, но ни беше отговорено с високомерното "не ви искаме подкрепата". И аз мисля, че високомерно отношение към декларирана подкрепа от ДПС не е в посока на постигането на необходимото съгласие за евроатлантическия профил на управлението на страната", посочи Местан.

 

Борисов e председател на ПГ на ГЕРБ

Председател на парламентарната група на ГЕРБ ще бъде Бойко Борисов, а Цветан Цветанов и Красимир Велчев са нейни заместник-председате...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика