Пенсионната реформа вече е факт - с гласовете на ГЕРБ и ДПС

100510
Пенсионната реформа вече е факт - с гласовете на ГЕРБ и ДПС
Снимка: БГНЕС

Пенсионната реформа вече е факт с гласовете на ГЕРБ и ДПС. Това стана след цял следобед дискусии по бюджета на Държавното обществено осигуряване.

При решаващото гласуване 120 депутати бяха "за", 57 бяха против, а 35 се въздържаха. Всички депутати в зала на ГЕРБ и ДПС подкрепиха спорната реформа, трима депутати от партията на Бареков и двама независими също. 30 от 34 гласували от БСП се въздържаха, а четирима бяха "против", както и всички присъстващи от Реформаторския блок и АБВ. Четиримата депутати от "Атака" се въздържаха.

Настървение на мнения

Предлаганите реформи в пенсионната система логично изправиха обществото на нокти. Цяла седмица видни и не толкова видни експерти се из...

Преди окончателния резултат, Мая Манолова поиска отделно гласуване за точка 3 за създаване на чл. 4б от параграф 3 в Кодекса за социалното осигуряване, за да се види „кой кой е”. Това е текстът, с който реално се оформя пенсионната реформа. При първото гласуване 94-ма бяха „за”, 102-ма бяха „против”. При второто гласуване вече 106-ма бяха против, след като някои от въздържалите се минаха в този лагер. Радан Кънев пък поиска поименно изписване на депутатите, които гласуват параграф 3 анблок. И това предложение не мина, отново с общото гласуване „против” на ГЕРБ и ДПС.

Има нещо отзад, честито - след взето решение без никаква политическа логика, избухна срещу ГЕРБ вторият човек в Движение България на гражданите Найден Зеленогорски.

Не беше прието и предложението на Велизар Енчев за по-големи пенсии за плащалите „ергенски данък” по времето на комунизма. „За” гласуваха 94 души, 93-ма бяха „против”, но многото въздържали се – 20 депутати, провалиха приемането му, тъй като за да се приеме едно предложение, трябва да го подкрепят 50%+1 от гласувалите по него.

Дебатът

Преди гласуването лидерът на ДСБ и съпредседател на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев предупреди, че групата на десните ще гласува против. Кънев заяви, че ако няма задължителен втори стълб на осигуряване – капиталов стълб, то демографската картина ще убие бъдещите пенсионери, родени в периода 1960-1980 година. Тези поколения са „бейби бум”, а тепърва гледаме демографска картина „на минус”, предупреди Кънев. И повтори – видяхме ли Унгария, където Орбан направи същото и за две години и половина изхарчи национализираните пари? На кое кафе се постигна договорка, кога се изпи това кафе, че да се стигне до бъдещата подкрепа не от коалиционните партньори. Защо това стана, когато го няма премиерът, попита Кънев.

ГЕРБ лиши от 60 млн. лева следващия бюджет и след 30 минути отмени решението*

Невероятно, но факт - пълен хаос настана заради уж "техническа корекция", свързана с максималния осигурителен праг. Предложението беше ...

В отговор на това твърдение Хасан Адемов от ДПС отвърна, че ако има и намек за национализация на лични партиди от частните пенсионни фондове, Движение за права и свободи няма да подкрепи пенсионната реформа. Такова нещо в текстовете няма, категоричен беше той.

Отговорът на Мартин Димитров беше светкавичен – ако това е свобода, особено за младите хора, които сега почват работа за пръв път, то и Възродителният процес е свобода. Това е служебно разпределение от частен към държавен фонд, категоричен беше той.

При изказването Адемов направи грешка – Движение за пари и свободи, която Валентин Касабов от Патриотичния фронт използва веднага за атака към Адемов и как взел диплома, като бил в чужбина по време на изпити. Премина се и към обиди – Адемов попита десните дали се гордеят, че са в коалиция, ползващи епитети като „прасета” и „агънца”, а Касабов отвърна, че Адемов добре се е разпознал – само не казва дали е „прасенце” или „агънце”.

Изказа се и финансовият министър Владислав Горанов, според когото реформата е обоснована информационно. Ще има предложение и започващите работа след 31 декември, 2014 година да не решават еднократно, ще има такова и за тези, родени от 1 януари, 1960 година насам, увери той. Финансовият министър заяви, че сегашният модел е за сметка на НОИ и ощетени са тези, родени след 1959 година. С настоящия модел те вземат по-малко пари от НОИ, отколкото биха вземали, смята финансовият министър. И подчерта, че няма надежден метод, с който да се изчисли при която и да е система – солидарна или капиталова, кой колко ще получи, като дойде времето за пенсия. След това Горанов взе да обещава как през новата година управляващите щели дори да гарантират възможността многократно да се прехвърляш от НОИ към частен пенсионен фонд и обратно. Ще има голям дебат, ще има прецизни текстове, каза той.

В крайна сметка беше поискано прекъсване на дебата и след две гласувания то беше прието, с гласовете на ГЕРБ, ДПС и четирима депутати от „България без цензура” (БДЦ). БСП и Реформаторският блок бяха „против”.

Васил Велев пита: А ако някой министър накара служителите си да идат в НОИ?

В момента пред Народното събрание се провежда протест заради готвената пенсионна реформа. На мястото на събитието се оказа и председат...

Пенсионната реформа по същество

Окончателно беше изяснено, че лицата, родени след 31 декември, 1959 година, не трябва да потвърждват в срок от една година, че искат да останат да се осигуряват и в унивесален пенсионен фонд, освен в НОИ. Ако обаче искаме да се осигуряваме само в НОИ, трябва да го потвърдим изрично – отнася се само за лицата, родени от 1 януари, 1960 година насам. В момента те имат осигуровки по т.нар. втори стълб на осигуряване – в универсален пенсионен фонд, където трупат пари за т.нар. втора пенсия и парите, които внасят, са лично за тях. По тази точка няма предвиден срок за прехвърляне т.е. това означава, че може да се реши дори и ден преди пенсия дали да се запази личната партида от частния фонд или да се прехвърли в НОИ. Втората опция е изгодна, ако съотвеното лице усети, че ще взема по-висока пенсия, ако му я плаща само НОИ.

Не такова е положението за лицата, започващи работа за пръв път от 1 януари, 2015 година насетне. При тях има срок от една година, в която трябва изрично да потвърдят, че искат да им се внасят осигуровки в универсален пенсионен фонд. В противен случай всичките им осигуровки ще отиват във Фонд „Пенсии” на НОИ.

Редът и начинът за съответното потвърждение ще бъдат уредени с указ на Министерския съвет.

Други спорни точки – обезщетения за безработица и детски надбавки

Нов протест заради пенсионната реформа - този път пред НС

Около 200 души протестират пред Народното събрание с искане за спиране на промените в пенсионната система. Малко преди 14.00 часа имаш...

След скандала относно максималния осигурителен праг, последваха спорове и по още точки от бюджета на Държавното обществено осигуряване.

На първо място беше предложение за поправка на чл. 9 от опозицията, с което се искаше дневното обезщетение за безработица да стане 9,79 лева. Предложението не беше прието – 53-ма депутати бяха „за”, 91 депутати бяха „против”, а 25 народни представители се въздържаха.

По чл. 11 имаше две предложения да се обвърже ръстът на минималната работна заплата с детските надбавки. Както е добре известно, от 1 януари, 2015 година минималната заплата става 360 лева, а от 1 юли – 380 лева. И ДПС, и БСП поискаха детските надбавки да станат също 360 и 380 лева съответно. Мнозинството обаче не позволи – по предложението на ДПС 45 души бяха „за”, 78 депутати бяха „против”, а 16 се въздържаха. При БСП цифрите бяха малко по-различни, но резултатът беше същият – 57 депутати „за”, 73-ма „против” и 19 „въздържали се”.

След гласуването Корнелия Нинова нарече Ивайло Калфин „десен ястреб”. Как от ляво мислещ човек стахте десен ястреб, попита тя. Ивайло Калфин отвърна, че не при Симеон Дянков, а при Пламен Орешарски е станало „отвързването” на детските надбавки от минималната заплата. По времето на Орешарски натрупахме 1,7 млн. лева дефицит заради опита ви да се харесате на майките, каза вицепремиерът по социалните въпроси.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика