Петьо Петров е подал оставка като следовател в СГП

12866
Петьо Петров е подал оставка като следовател в СГП
Снимка: БГНЕС

Петьо Петров е подал оставка като следовател в Софийска градска прокуратура. Информацията обяви главният прокурор Сотир Цацаров в началото на заседанието на Висшия съдебен съвет.

Цацаров направи искане оставката на Петров да бъде разгледана като допълнителна точка в дневния ред на днешното заседание на ВСС.

Скандалният Петьо Петров е поискал да бъде освободен от софийското следствие

Петьо Петров, завеждащ Следствения отдел (СО) към Софийска градска прокуратура (СГП), е подал заявление за освобождаване от ръководна...

Петров обяснява, че причините за решението му са лични, а и психолозите препоръчвали на хората да си сменят работата на всеки 5-6 години. Оставката му нямало общо с проверката, която започна в прокуратурата срещу него заради решението на Върховния касационен съд по делото срещу бившия военен министър Николай Цонев, финансиста Тенчо Попов и съдията Петър Сантиров.

Ако ВСС гласува оставката на Петьо Петров, без да му се образува дисциплинарно производство, той ще напусне системата с полагащите му десетина брутни магистратски заплати, пише Mediapool.bg.

Другата допълнителна точка е се отнася до Ваня Стефанова, която поради несъответствие с изискванията на променения Закон за МВР подаде оставка като зам.-председател на ДАНС и беше освободена от Министерския съвет.

„Тя (Стефанова - бел.ред.) предяви чрез мен молба към ВСС да бъде възстановена на заеманата от нея длъжност – прокурор в Софийска градска прокуратура“, поясни Цацаров, цитиран от агенция "Фокус". 

Цацаров: Кокинов си носи отговорност за Петьо Петров

Всеки носи отговорност за своите кадрови решения. В случая градският прокурор Николай Кокинов носи отговорност за това свое кадрово реш...

ВСС премина към дневния си ред по избор на административни ръководители и органи на съдебната власт и по-късно предстои да гласува допълнителните точки.

БГНЕС припомня, че на 3 февруари 2015 г. Петьо Петров, завеждащ Следствения отдел (СО) към Софийската градска прокуратура (СГП), подаде заявление за освобождаване от ръководна длъжност. Със заповед на градския прокурор Христо Динев, Петров бе освободен като завеждащ Следствения отдел.

Временно, до определяне на титуляр, ръководството на СО към СГП бе възложено от градския прокурор на негов заместник.

Освобождаването на следователя, който е известен с прозвището си Пепи Еврото, дойде часове, след като окончателно Върховният касационен съд (ВКС) потвърди оправдателните присъди по делото за даване на подкуп бившия военен министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и ексглавния секретар на финансовото министерство Тенчо Попов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика