Петков: Определени икономически и политически групи имат лостове за въздействие в съдебната система

7924
Петков: Определени икономически и политически групи имат лостове за въздействие в съдебната система
Снимка: БГНЕС

Съдебната реформа не се отлага. Тя няма да се забави от това, че обсъжданията в професионалните среди ще продължат по-дълго. Това заяви заместник-министърът на правосъдието Петко Петков.

„Народното събрание не заседава през лятото. Далеч по-добре е летните месеци да бъдат използвани за дискусии с колеги магистрати за постигане на консенсус, отколкото един внесен законопроект да престоява и да чака първия ден на Народното събрание”, коментира зам.-министърът пред БТВ.

Цацаров не е съгласен с тежестта на парламента в съдебната реформа, ВКС е "за"

Върховният касационен съд подкрепи предложените измененията в конституцията. Предложенията бяха направени от депутати от ГЕРБ, Реформат...

По думите му това кой саботира реформата ще се разбере, когато дойде време да се гласуват конкретните текстове от конституцията и от закона. "По гласовете на народните представители, изобщо на тези, които гласуват против предлаганите законодателни изменения ще познаем кой лицемерно твърди, че иска реформа, а всъщност не е така", допълни Петко Петков.

Според него в съдебната система има определени икономически или политически групи, които имат някакви лостове за въздействие, които не могат да бъдат идентифицирани толкова лесно, но това са хората, които не желаят промяна.

„Когато става въпрос за взаимно преплитане на интереси, нещата не са толкова прости. В рамките на професионалните среди добре се знае кой измежду колегите е професионалист, кой си върши съвестно работата и кой има съмнения, че страда от определени зависимости. Но обикновено корумпираният магистрат не е зависим изцяло от един човек или от една групировка. Този, който е склонен веднъж да наруши правилата за един, е склонен да ги нарушава много пъти за различни хора”, допълни Петков.

По-рано днес и президентът Росен Плевнелиев излезе с позиция по отношение на съдебната реформа.

ВАС: Само ВНС може да приеме конституционни промени за съдебната реформа

Върховният административен съд (ВАС) обяви, че единствено Велико Народно събрание може да променя Конституцията в частта й за съдебн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика