Писанчев: Терористична заплаха няма, но е налице опасен радикален ислям

24815
Писанчев: Терористична заплаха няма, но е налице опасен радикален ислям
Снимка: БГНЕС

В момента нямаме директна терористична заплаха за страната. Това заяви председателят на ДАНС Владимир Писанчев пред журналисти в парламента след изслушването му в НС, предаде „Фокус”.

По отношение на изслушването Писанчев посочи, че е обяснил на народните представители за операцията.

"Атака" напуснаха възмутени изслушването на Писанчев за радикалния ислям

Никаква секретна информация, различна от изнесената пред медиите, не е била съобщена на депутатите по време на изслушването на предсе...

„Задаваха ми най-различни въпроси, най-различни мнения, противоположни. Бях обвинен в лаконичност. Мисля че всеки имаше възможност да изкаже мнението си”, коментира той. Писанчев добави, че е направил всичко възможно да убеди депутатите за необходимостта от тази акция.

Стана ясно, че обвиненията в лаконичност и неубедителност срещу Писанчев са били доста, но единствено о.з. генерал Атанас Атанасов му е поискал оставката - и то заради случая КТБ. Лицето на Реформаторския блок е определило акцията в Пазарджик като опит на ДАНС да си измие ръцете заради КТБ. От дълго време вървят слухове по медиите, че Атанасов иска да поеме ДАНС, но ГЕРБ не са съгласни.

Запитан за опасността от радикален ислям, той подчерта, че има опасност, защото има конфликт, който се разраства. „Има такава опасност, защото имаме конфликт, който се разраства. Имаме реална заплаха, с която трябва да бъдем много внимателни. В момента конкретни заплахи за държавата няма”, обяви той.

По думите му, като цяло обстановката се напряга с всеки изминал момент и държавата трябва да реагира – институционално и законодателно.

„ДАНС сама по себе си не може да се противопостави на тази заплаха, както и останалите специални служби. Нуждаем се от анализ на ситуацията и стратегия”, заяви Владимир Писанчев.

Ахмед Муса Ахмед: Приемал съм чужденци, но щом ги пускат на границата, не са опасни

Радикалният ислям иска публичност, докато спящите клетки затова са спящи – те няма да се пуснат в YouTube. Пак сме на вълна &bdqu...

На въпрос дали е щяло да има по-голям ефект, ако операцията е била забавена, според Писанчев това единствено би довела до събиране на повече доказателства. „Но мисля, че имаме достатъчно. Освен това имаме доста материал за анализ”, обясни той.

„Не мога да навлизам в подробности. Бях обвинен за това в НС. Има следствие, вече е на ход Прокуратурата. Не мога да давам прекалено много подробности”, каза още Владимир Писанчев.

България е в център на сериозни събития. България се намира между две големи кризисни точки, които са дългосрочни и няма да свършат скоро, допълни Писанчев. „Ние се нуждаем от много внимателна стратегия”, заяви Писанчев.

Писанчев посочи, че са се опитали да направят превенция на нещо, което се опитва да се създава, и смятат, че няма да е единственото. „Цялата държава трябва да направи анализ на ситуацията и стратегия за това какво правим между две кризисни точки. На практика в момента България започва да заема доста стратегическо място в Черноморския басейн”, подчерта Владимир Писанчев.

Запитан дали са обсъждали конкретни промени в Наказателния кодекс, Писанчев обясни, че когато започне работата на комисиите, ще бъдат разгледани такива промени. „Обсъдихме само необходимостта от приемане на такова законодателство, тъй като в цяла Западна Европа се приема такова в момента”, посочи той и добави, че трябва да седнат, да помислят и да направят анализ на направеното в Западна Европа по този въпрос и да се види как може да го адаптираме към нашето законодателство.

Писанчев: В Пазарджик джихадисти са опитвали да набират бойци за "Ислямска държава"

Това не е клетка на ИДИЛ, но можеше да бъде. Това заяви председателят на ДАНС Владимир Писанчев на брифинг във връзка със във връзка с ...

Писанчев каза още, че не са обсъждали темата за подновяване на ислямския център.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика