Плевнелиев: България може да пострада при всеки руско-украински спор

15392
Плевнелиев: България може да пострада при всеки руско-украински спор
Снимка: БГНЕС

При всяко напрежение между Русия и Украйна България може да пострада. Трябва да променим това, заяви президентът Росен Плевнелиев пред БНР.

"Можем да постигнем тази цел само чрез ЕК и благодарение на зараждащия се нов Европейски енергиен съюз, но зависи и от нас. Кой ни пречеше в отминалите вече 7 години да си направим газовите връзки с Гърция, с Румъния и с всички останали държави, да либерализираме пазара, да дадем възможност на други доставки?”, попита той.

Плевнелиев се хвали: Имало и по-зле от България с еврофондовете

България подобрила значително работата си с европейските фондове през последните години. Според Европейската сметна палата България н...

Според него сме на прав път, но можем и по-ефективни да бъдем. „Със сигурност и в бъдеще отново ще има конфликти. Все някой с някого ще спори, но аз съм обнадежден, защото ние успяхме да наложим, ние България, правителството, президента, министрите с това, което успяхме да постигнем в последния месец – европейски енергийни министри в България, комисарят по енергетика в България, вицепрезидентът на енергийния съюз в България. Ние успяхме да постигнем нещо много важно”, коментира Плевнелиев.

„Ако погледнете внимателно в декларацията на ЕК за раждането на Европейския енергиен съюз, там Югоизточна Европа е стратегически приоритет. Там се говори за спешност на действията в Югоизточна Европа”, подчерта държавния глава и добави, че това означава, че сме защитили националния интерес. „Ще очакваме през следващите месеци и години резултати, обясни президентът. Който и да спори в бъдещето, имайки три независими доставчици на газ, ние ще спим спокойно”, поясни той.

Плевнелиев подчерта, че държава като България няма достатъчно ресурси, за да може да изпълни всички желания и проекти и именно поради този факт, именно поради ограничеността на бюджетите и на публичните средства, с които разполагаме за инвестиции, трябва да имаме приоритети, а най-смислените от тях трябва да дойдат първи и трябва да бъдат осъществени. „За мен най-смисленият приоритет в областта на енергетиката е енергийната диверсификация. По същият начин са либерализация и енергийната ефективност. В Енергийният съюз, обявен от ЕК вчера, най-важното изречение е ефективност преди всичко. Тук означава, че България е на прав път, но можехме да бъдем по-бързи", каза още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика