Плевнелиев: България ще получи силен пост в Европа

26550
Плевнелиев: България ще получи силен пост в Европа
Снимка: БГНЕС

Доналд Туск, полският премиер, беше избран за председател на Европейския съвет от лидерите на 28-те, които се събраха извънредно, за да разпределят високите постове в ЕС. Италианката Федерика Могерини ще е новият външен министър на съюза. 

10 години след голямото разширяване на ЕС източноевропеец ще направлява европейските дела от Брюксел. Неговият предшественик Херман ван Ромпуй му завеща три задачи: справяне с икономическата стагнация, решение на конфликта в Украйна и отношенията с Русия, както и мястото на Великобритания в ЕС. 

Плевнелиев: Кристалина Георгиева ще получи силен ресор

България има достойна кандидатура, другите също са такива. Много е важно да си дадем сметка, че каквото и да се случи след тези дебат...

Ромпуй определи италианката Могерини като новото лице на съюза с международните партньори. Могерини и Туск бяха очакваният избор, след като по-рано лидерите се договориха за партийна подялба на постовете. Така Кристалина Георгиева, която беше съперница на Могерини, остана без поста, който беше определен за социалистите. 

България ще получи силен ресор, много по-ярко и достойно представителство в следващата Европейска комисия, заяви президентът Росен Плевнелиев още преди началото на срещата на върха на ЕС вчера. 

Плевнелиев даде да се разбере, че България не би блокирала Могерини, но ще разчита на силен ресор за комисар Георгиева. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че тя може да поеме енергетиката, транспорта или екологията, както и да бъде посочена за един от заместник-председателите на Еврокомисията. 

“Радвам се, че подходихме амбициозно. Г-жа Кристалина Георгиева е прекрасна достойна кандидатура. Радвам се, че вдигнахме толкова високо летвата, че тя е една от трите кандидатури за върховен представител. Само по себе си това е огромен успех”, заяви Плевнелиев, подчертавайки, че българската дипломация е положила огромни усилия за концентриране на подкрепата за Георгиева. 

Близнашки: Няма конфликт между мен и Плевнелиев

Няма конфликт между мен и президента Росен Плевнелиев. Това заяви служебният премиер Георги Близнашки по повод проекта за визията за в...

Бойко Борисов обаче задочно го контрира, заявявайки, че липсата на национална консолидация е причината Кристалина Георгиева да не бъде избрана за външен министър на ЕС. 

Според лидера на ГЕРБ комисар Георгиева е влязла в надпреварата с най-добри шансове благодарение на доброто си име и на работата си като комисар. Кристалина Георгиева беше номинирана в последния момент в средата на юли за поста външен министър на ЕС от премиера Пламен Орешарски въпреки изразените съмнения в нейните качества от страна на външния министър Кристиан Вигенин и от тогавашния лидер на БСП Сергей Станишев.

Вчера Партията на европейските социалисти и парламентарната група на социалистите излязоха със съвместна декларация, в която настояват за по-балансирано разпределение на висшите постове в ЕС. В декларацията се казва, че социалистите са единствената голяма европейска партия, която е увеличила гласоподавателите си след изборите през май и настоява за по-добро балансиране на постовете Могерини е единственият кандидат на социалистите за тях, докато Туск и избраният за председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер са излъчени от християндемократите. Тъй като Полша не е член на еврозоната, европейските лидери трябва да решат и кой ще председателства срещите им във формат ЕС 18. Това може да е шанс за социалистите. В 9 европейски членки управляват леви правителства. 

След два успешни мандата начело на Полша, която премина леко през икономическата криза, кандидатурата на Туск нямаше сериозни противници. Някои страни изразиха неофициално притеснения, че лошият английски и липсата на познания по френски и немски език могат да затруднят работата на бъдещия председател, чиято основна задача е намирането на компромис между европейските лидери по сложни въпроси. Полският премиер стана най-високопоставеният източноевропеец в ЕС след голямото разширяване преди 10 г. с изключение на сънародника си Йежи Бузек, който председателстваше Европейския парламент през 2009-2011 г.

БСП - Бургас иска импийчмънт на президента

Процедура за импийчмънт на държавния глава Росен Плевнелиев ще предложи на заседанието на ръководството на БСП бургаското ръководство н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика