Плевнелиев: Езикът на омразата не трябва да се толерира

17561
Плевнелиев: Езикът на омразата не трябва да се толерира
Снимка: БГНЕС

Езикът на омразата се използва често, но не бива да бъде толериран, заяви президентът Росен Плевнелиев в Софийската синагога, където традиционно приветства еврейската общност по случай Празника на светлината.

Държавният глава запали основната свещ на Ханука, с която се отправя послание за мир и за разбирателство, за толерантност и хуманизъм, предаде БГНЕС.

Опитите светлината да бъде затъмнена или дори загасена не липсват и днес, заяви президентът и напомни, че днес често "някой се опитва да отнеме нечия свобода и достойнство". "Във всяко едно общество се намира някой, който да запрати камък по различния, по удобно заклеймения като чужд или като враг и днес подобен подход е още по-лесен, като се използва анонимността на дигиталните технологии. Те дават възможност лесно да нараним и да обидим, да нарочим някого за удобния виновен за собствените ни проблеми", подчерта държавният глава. "Омразата и анонимността обаче не са добър съветник", каза Плевнелиев.

Той беше категоричен, че проспериращата държава и успяващото общество се дължат на хората, които защитават градивни каузи и са направили трудния избор да бъдат активни граждани, да отстояват справедливостта, върховенството на закона и човешките права и свободи. Държавният глава посочи редица примери на благородни каузи, сред които инициативата "Направи добро" на организацията "Шалом" и Александровска болница. Президентът призова още да се помни винаги актът на спасяването на българските евреи през Втората световна война, а в наши дни - делото на българските пожарникари, които помогнаха за овладяването на бедствените пожари в Израел през 2013 година.

"Въпрос на личен избор е да се бориш за светлината, защото си струва и защото в историята остават онези редки, но важни моменти, в които даваме светъл пример за човечност и показваме готовност да защитаваме хуманизма и свободата", каза още президентът Росен Плевнелиев по случай Ханука.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика