Плевнелиев: Македония да подпише договор за добросъседство и да престане да подменя историята

14123
Плевнелиев: Македония да подпише договор за добросъседство и да престане да подменя историята
Снимка: БГНЕС

Апелът ни беше ясен - Македония трябва да подпише договор с България за добросъседство и да престане да подменя историческите факти. Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на втория ден от Годишната среща на министъра на външните работи с посланиците на Република България, предаде "Фокус".

"Всички се обединихме и отстояхме българската позиция по отношение на случващото се в Република Македония. Още преди три години в първите месеци, заявих на комисаря по разширяването публично, че подготвеният тогава от ЕК доклад за напредъка на Македония не отразява всички аспекти и има някои нереалистични изводи. Това беше факт и от тогава до сега заедно постигнахме много. Позицията ни е ясна - тя не е срещу, тя е "за" да обогатим добросъседските отношения в региона, да помогнем историята да не бъде манипулирана, загубена, замитана, отлагана", заяви Плевнелиев. По думите му историята трябва да ни обединява.

Македония прави избирателна лустрация

В македонския парламент мина на първо четене законопроектът за лустрацията, предаде БГНЕС. Според Илия Димовски от управляващата парти...

"Гласът на България е в посока на добросъседството, което се базира на споделена история и ценности. Апелът ни беше ясен, че Република Македония трябва да подпише договор с България за добросъседски отношения, трябва да престане да подменя историческите факти и подписването на този договор е наш стратегически приоритет и условие за подкрепата на България за започване на преговори за членство. Надявам се, че властите в Скопие много скоро ще дадат ясен знак за надграждане на отношенията ни", каза още Росен Плевнелиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com