Плевнелиев: Не подкрепяме Македония безусловно, искаме край на антибългарските кампании

5708
Плевнелиев: Не подкрепяме Македония безусловно, искаме край на антибългарските кампании
Снимка: БГНЕС

Македония има подкрепата на България в пътя си към евроатлантическите ценности, но тази подкрепа не е безусловна. Това заяви президентът Росен Плевнелиев при срещата си със своя македонски колега Георге Иванов, предаде БГНЕС.

„България желае искрено и е готова да бъде двигател на европейската интеграция на Република Македония. Напредъкът на всяка държава от Балканите в този процес ще бъде успех и за целия регион”, заяви Росен Плевнелиев. Той отново подчерта, че подкрепата на страната ни не е безусловна и призова за ускоряване на подписването на двустранен Договор за добросъседство, който ще даде нов импулс в двустранните отношения и ще ускори процеса на европейска интеграция за югозападната ни съседка.

„За България е много важно да бъде преодоляно усещането, че в Република Македония периодично се провеждат антибългарски кампании“, посочи още Плевнелиев и призова за съвместно отбелязване на бележити личности и събития от общата ни история. Държавният глава припомни, че страната ни има двустранни договори за добросъседство с много от своите съседи в Югоизточна Европа и днес изгражда с тях ползотворно и взаимноизгодно сътрудничество.

„Време е за нови отношения между Република България и Република Македония“, заяви президентът Георге Иванов. Президентите призоваха министерствата на външните работи на двете държави да решат спорните въпроси в преговорния процес за подписването на двустранен Договор за добросъседство.

И Росен Плевнелиев, и Георге Иванов се обявиха за ускоряване на изграждането на регионалните транспортни и енергийни връзки, които да променят облика на Югоизточна Европа и да насърчат взаимната търговия, инвестициите и туризма, съобщиха от прессекретариата на „Дондуков” 2.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика