Плевнелиев: Промени в Конституцията може да направи и обикновено НС

8998
Плевнелиев: Промени в Конституцията може да направи и обикновено НС
Снимка: БГНЕС

Предложените от Христо Иванов промени в конституцията са в компетентността на обикновено Народно събрание.

Това е позицията на президента Росен Плевнелиев, обявена пред депутати от комисията за изготвяне на промени в конституцията от неговия съветник Румяна Коларова, предаде БГНЕС.

Президентът подкрепя предложените промени, обяви в началото на заседанието Коларова от името на държавния глава. Според него промените в конституцията са натоварени с огромни очаквания, а реформата в съдебната система е ключов национален приоритет. Все още нямаме резултатите, които да отговарят на очакваните за качествено правосъдие, отчита президентът.

Според Плевнелиев промените са важна стъпка към реформа в съдебната власт, заложена и приета от Народното събрание със стратегията за съдебна реформа. От успеха на тази реформа зависи демократичното развитие на държавата, посочи още Коларова от името на Плевнелиев. Президентът подкрепя, че има конкретни текстове и очаква задълбочена и аргументирана дискусия. Важно е промените да се осъществят максимално легитимно, призовава той.

Държавният глава счита, че приемането на предложението за промени е напълно в компетентността на обикновено Народно събрание, като се позовава на тълкувателно решение №8, в което се посочва, че промени насочени към прецизиране на отделни функции на съдебната власт не представлява промяна във формата на държавното управление и могат да се извършат от обикновено Народно събрание. "Внесените предложения не нарушават принципа за разделение на властите", твърди правният екип на Плевнелиев.

Веднага след становището на екипа на президента председателят на Върховния административен съд Георги Колев обяви, че ВАС застъпва становището, че се нарушава баланса между властите и тези промени трябва да бъдат извършени от Велико Народно събрание. "Имаме критични забележки към участието на министъра в отделните колегии със съвещателен глас", добави Колев. "Другото становище касае разпоредбите по отношение формите на вота - становището ни е, че демократичния вот е тайния, а не явния вот", обяви Колев.

Димитър Лазаров оглави комисията за промени в Конституцията

Народното събрание създаде временна комисия за обсъждане на промени в конституцията, предаде БГНЕС. Комисията ще бъде съставена от 16 ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика