Плевнелиев: Реформата в енергетиката не може да се отлага повече

10895
Плевнелиев: Реформата в енергетиката не може да се отлага повече
Снимка: БГНЕС

Вярвам, че България ще има своето правителство в следващите две седмици и вярвам, че то ще проведе ясни и ефективни реформи в няколко сектора.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев на въпрос на австрийски журналисти за това, че много австрийски фирми се оплакват от недостатъчна правна сигурност в България. Днес той се среща с австрийския президент Хайнц Фишер, предаде БГНЕС.

Всяка една реформа създава повече сигурност, според Плевнелиев. Реформата в сектор "Енергетика" не може да бъде отлагана повече и ние го осъзнаваме много добре. Проблемите в българската енергетика и на чуждестранни инвеститори в българската енергетика са, че регулаторът е политически зависим и, че в България в последните 10 години нямаме честен дебат по енергетиката и приоритети й, коментира Плевнелиев.

Той заяви, че това се променя, тъй като служебното правителство е стартирало важната инициатива "Енергиен борд". Тя променя изцяло подхода в българската енергетика, защото е много лесно да се сочи към една или друга международна фирма, защо сочим към тях, а не посочим българските държавни компании-монополи, които са неефективни и непрозрачни и, които също допринасят за ситуацията в българския енергиен сектор,каквато е днес, каза президентът.

Според него, Енергийният борд събирал всички на една маса, където говорят честно и открито за енергетика и търсят решенията заедно. България е енергиен център, но когато се работи на тъмно и на парче се получава резултатът, който имаме, анализира Плевнелиев. По думите му, ако се засили идеята за Енергиен борд, ако заедно с Европейската банка за възстановяване и развитие се довърши стратегията в сектор "Енергетика", която е почти на финала, ако страната е силна в изпълнението на стратегията, само след една две години институциите ще бъдат в друго състояние. Не сме перфектни, но имаме потенциал, заедно може да го отключим, каза държавният глава.

Повече от ясно е, че българските институции не са перфектни и имаме какво да подобрим в работата им. Повече от ясно е, че ще имаме и 5 правителства в последните 2 години, каза Плевнелиев и добави, че това е ясен знак за нестабилност, но българската икономика продължавала да расте. Догодина вероятно ще имаме ръст от 1,5%. Ако политиците се обединят наистина, ако успеем да излезем на високо ниво на стабилност, както политическа, така и институционална, България има силен потенциал за много повече инвестиции и ръст, добави той.

Овчаров: Ще наблюдаваме фалит и в енергетиката

Не гледам сериозно на тези престрелки и разправии, това не са истинските дискусии, които да се водят в БСП. Това каза пред bTV Румен Ов...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика