Плевнелиев: Средствата за социална помощ в актуализацията са 4% от целия дълг

10822
Плевнелиев: Средствата за социална помощ в актуализацията са 4% от целия дълг

Утре (7 август), в 14:00 часа, президентът Росен Плевнелиев ще обяви дали ще наложи вето на актуализацията на държавния бюджет.

Още преди да е ясно решението обаче Плевнелиев разпространи официална позиция по въпроса. В нея се посочва колко всъщност са средствата за уязвимите социални групи – 4% от целия нов дълг от 1 млрд. лева, т.е. 40 млн. лева. Логично е да се постави въпросът за останалите 96%, отбелязва президентът Плевнелиев, предаде БНТ.

Ако се наложи вето, ще предложа на финансовия министър всички искания на хора с увреждания и други социални групи да се препращат към президентската институция. Ако се наложи такова вето ще трябва да се постави знак за равенство между Росен Плевнелиев и Симеон Дянков. Ако се наложи вето, това би означавало запазване на политиката на Дянков. Искам да споделя това, за да е наясно президентът каква отговорност поема”, посочи след днешното заседание на БСП лидерът на партията Сергей Станишев.

В изявлението на президента, разпространено от прессекретарията му, пише също така, че звучи странно аргументът, че евентуално вето ще стане причина бизнесът да не получи разплащанията, които са му дължими. Трябва да е ясно, че приетите от Народното събрание промени на бюджета не водят автоматично до разплащане на тези задължения, казва Плевнелиев.

Очакваме президентът да бъде последователен и принципен в позицията си за бюджета, каза Станишев. Не може да се прави частично вето, каза Станишев. „Има един случай в историята на бюджета, когато президентът Желев е наложил вето за текстове, които са противоконституционни. Единственият мотив е ако има противоконституционност. Такива основания президентът Плевнелиев няма. Президентът трябва да отговори на въпроса за актуализацията на бюджета през 2010 година, когато е бил част от кабинета. Тогава се стига до дефицит от 3.8% по европейска методика. Тогава не е бил проблем такъв дефицит, а сега е проблем много по-малък. В актуализацията е заложен дефицит от 2% от БВП”, посочи Станишев.

Той очаква част от критиките да бъдат свързани с приходната част. Прогнозата, която дават Агенция „Митници” и НАП, е с 1 млрд. лв. по-малко. По отношение на разходната част – разходите са вследствие на политиката на ГЕРБ. Разходите за храна на полицаите са увеличени два пъти, без това да е заложено в бюджета”, каза още Станишев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com