Плевнелиев: В момента никой не знае печелим или губим от "Южен поток"

20785
Плевнелиев: В момента никой не знае печелим или губим от "Южен поток"
Снимка: БГНЕС

Вярвам, че решаването на „Южен поток” е изцяло в ръцете на Русия. Към момента никой не може да прецени дали печелим или губим от „Южен поток”. Договор за приходи от „Южен поток” България няма. Това каза президентът на Република България Росен Плевнелиев в Националната кардиологична болница, предаде „Фокус“.

„Към момента всичко е в зоната на някакви хипотетични калкулации. Оборотът към България и приходите към България от „Южен поток” не са гарантирани. Предишните правителства на България не са подписали договор за приходи, те са подписали само договор за разходите. Аз вярвам, че това е един огромен пропуск”, допълни още президентът Росен Плевнелиев.

ЕК: Русия не ни е уведомила официално за спирането на "Южен поток"

Позицията на Европейския съюз за "Южен поток" защитаваше европейските потребители срещу опасността от повишаване на цените на приро...

Президентът заяви, че не иска да се повтаря „Белене”. „В „Белене” се чудехме, в продължение на двадесет години, има или няма договор, колко ще струва този проект – 4 млрд. или 10 млрд. Стига вече. Нека покажем, че в България може да управляваме по един прозрачен и отговорен начин по големите инфраструктурни проекти. Това означава най-малкото по тях да има договори и да не спорим по цифрите дали са оборот или печалба, а да бъде фиксиран ясният процент на печалба. Не знам какво България ще спечели от „Южен поток”, ако някой знае, нека да извади доказателства и да посочи”, коментира Росен Плевнелиев.

„Южен поток” не е проект между Русия и България, а между Русия и Европейския съюз, допълни Плевнелиев.

„Решението за „Южен поток” може да бъде взето само във формата Русия - Европейски съюз. Държавите, които имат интерес от „Южен поток”, извършиха една много сериозна подготвителна работа и също така упълномощиха Европейската комисия да проведе тя преговори с руското ръководство, за да може да се вземе решение по този проект”, каза той и допълни, че решението за „Южен поток” е изцяло в ръцете на Русия и на ЕС.

„Обръщам особено внимание, че Русия, ако се съобрази с европейското законодателство, не виждам кой ще възрази на този проект. Същевременно към момента Русия не е дала индикации, че иска да се съобрази с него. За мен е повече от ясно, че отключването на проекта „Южен поток” е в преговорите между ЕС и Русия и в желанието на Русия да се съобрази с европейското законодателство”, коментира президентът Росен Плевнелиев.

Турция: Новите планове за "Южен поток" няма да попречат на ТАНАП

Турция и Русия ще проведат преговори по новите проекти следващата седмица. Това заяви министърът на енергетиката на Турция Танер Йълдъз...

На въпрос дали прекратяването на проекта е успех за ЕС, Плевнелиев каза, че не става въпрос за успех или неуспех. „Аз съм противник на тезата, че тече форма на противоборство. Този проект е един от многото проекти, които могат да се случат в ЕС само и единствено, ако отговарят на европейското законодателство. ЕС е съюз на правила и на върховенство на закона. Съжалявам, че Русия демонстрира върховенство на силата, а не върховенство на закона по време на украинската криза. Когато се съобразяваме с върховенство на закона и правилата, всякакви проекти, големи или малки, се случват. Аз вярвам, че никой няма да каже „Не” на „Южен поток” в ЕС, ако Русия има желание да се съобрази с европейското законодателство", заяви Росен Плевнелиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика