Плевнелиев: Западните Балкани са приоритет за председателството ни на ЕС

13011
Плевнелиев: Западните Балкани са приоритет за председателството ни на ЕС
Снимка: Боби Тошев/БГНЕС

Процесът на разширяване на ЕС с държавите от Западните Балкани е сред приоритетите на външната политика на България и ще бъде във фокуса на българското председателство на Съюза през 2018 г.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който разговаря с министър-председателя на Черна гора Мило Джуканович.

"България ще продължи да подкрепя европейската и евро-атлантическата интеграция на Черна гора, както и процеса на реформи в страната. Напредъкът на всяка държава към пълноправно членство в ЕС и в НАТО е успех за целия регион", увери още държавният глава, съобщиха от прессекретариата на Плевнелиев.

Постигането на трайна стабилност и ускорен икономически растеж в Западните Балкани се основават на перспективата за европейска и евроатлантическа интеграция, посочи премиерът Джуканович и призова ЕС и НАТО да останат активно ангажирани с интеграционните процеси в региона.

Мило Джуканович подчерта, че Черна гора ще продължи да задълбочава сътрудничеството си с НАТО и очаква да получи покана за пълноправно членство в Алианса до края на 2015 г.

Регионалните проекти за транспортна и енергийна свързаност създават благоприятни предпоставки за увеличаване на търговския оборот и икономическото сътрудничество между държавите от Югоизточна Европа, беше общата оценка на Росен Плевнелиев и Мило Джуканович.

Липсата на свързаност в енергетиката носи само негативи на държавите от Балканите, категоричен беше президентът Плевнелиев. Според него е необходимо ускорено изграждане на интерконекторни връзки между газопреносните мрежи на държавите от региона и създаване на регионална енергийна борса.

"Черна гора има най-динамичната икономика сред държавите от Западните Балкани и работим, за да запазим тази тенденция и през следващите години", заяви премиерът Джуканович.

По думите му Черна гора работи за привличането на повече български инвестиции, както и за използване на опита на българските компании. Като особено перспективни сфери на сътрудничество бяха посочени транспортната инфраструктура, енергетиката, туризма, земеделието и производството на храни. В процес на съгласуване е и двустранно споразумение за взаимна защита на инвестициите, което ще насърчи бизнеса от двете страни да реализира повече съвместни проекти. Постигнато бе съгласие да се работи за пряка въздушна линия София-Подгорица.

По време на срещата Росен Плевнелиев и Мило Джуканович подчертаха готовността на България и Черна гора да задълбочат сътрудничеството в региона на Югоизточна Европа както в двустранен план, така и в рамките на международните организации.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика