Плевнелиев иска повече сили на НАТО в Черно море и Югоизточна Европа

24722
Плевнелиев иска повече сили на НАТО в Черно море и Югоизточна Европа
Снимка: БГНЕС

Увеличаване на силите на НАТО в региона на Югоизточна Европа и Черно море, провеждането на повече съвместни учения, както и по-активното използване на съвместните военни съоръжения в България - това бяха част от направените предложения от президента на България Росен Плевнелиев по време на работна среща във Варшава. Там Плевнелиев говори с държавните глави на Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия.

"Събитията в Украйна доказаха, че не можем да приемаме за даденост мира и сигурността в Европа", подчерта по време на срещата президентът Росен Плевнелиев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Путин: Тези, които взеха властта в Украйна с оръжие в ръка, сега искат да смачкат всички

Руският президент Владимир Путин смята за странна и неприемлива логиката на Запада по отношение на кризата с Украйна. На днешното засе...

По време на срещата беше изразена обща подкрепа за декларираната от американския президент Барак Обама през юни готовност на САЩ да инвестират 1 млрд. долара в увеличаването на отбранителните способности на партньорите от Източна Европа, да разположат допълнителни сили и да участват в повече военни учения, както и да насърчат развитието на отбранителния потенциал на Грузия, Молдова и Украйна.

Технологичната модернизация е от ключово значение за съхраняването на НАТО като най-ефективния и способен военен съюз в света, беше общата оценка на участниците в срещата. Това изисква отделянето на поне 2% от БВП на държавите за нуждите на отбраната, а 20% от военните бюджети следва да бъдат предвидени за капиталови разходи и модернизация. Росен Плевнелиев подчерта, че страната ни ще изпълни предвиденото в Бялата книга за отбраната и Въоръжените сили на Република България постепенно увеличение на разходите за отбрана до 1.5% от БВП до 2015 г., с последващо нарастване от 0.1% годишно до достигане на предвидената граница от 2%, както и за достигане на ниво на капиталовите разходи от 15 процента от бюджета за отбрана.

Инициативите "Интелигентна отбрана" и "Свързаност на силите" дават нова възможност на държавите от НАТО да търсят адекватен отговор на предизвикателствата пред сигурността чрез коопериране и сътрудничество, въпреки ограничените финансови възможности, с които разполагат, беше отбелязано още на срещата. България продължава да обмисля възможностите за поддръжка на многоцелеви изтребители и обучение на пилоти, съвместно с други партньори от Югоизточна Европа, отбеляза Росен Плевнелиев.

Бързото изготвяне на общ План за готовност на НАТО за действие, както и приемането на планове за действие при извънредни ситуации от отделните държави-членки са важни стъпки към повишаването на общата сигурност, подчерта още Росен Плевнелиев. България вече работи заедно с Румъния за постигането на подобно споразумение, което ще увеличи интеграцията и отбранителните способности на двете държави. У нас предстои да получи акредитация и Център на НАТО за управление на кризи и реакции при бедствия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com