Плевнелиев няма да присъства на изслушването за шеф на ВКС

15678
Плевнелиев няма да присъства на изслушването за шеф на ВКС
Снимка: БГНЕС

Държавният глава няма да присъства на публичното изслушване на двамата претенденти за поста. Присъствието на който и да е политик при провеждането на този избор, би компрометирало принципа за разделение на властите. Това се посочва в съобщение на прессекретариата на държавния глава.

То идва в отговор на отправено към Плевнелиев предложение от неправителствени организации и журналисти да присъства на заседанието на Висшия съдебен съвет на 29 януари 2014 г. На него ще се проведе изслушване на двамата кандидати за председател на Върховния касационен съд (ВКС).

Реформаторите искат ВСС да гласува за нов председател на ВКС с бюлетини

Реформаторският блок официално поиска от Висшия съдебен съвет (ВСС) да не използва електронната система за гласуване при избора на нов ...

Конституционният законодател е отредил основната роля на ВСС при назначаването на председателите на ВКС и ВАС и главния прокурор, за да се гарантира независимостта на съдебната власт. ВСС е органът, който е длъжен и отговорен да избере за председател на ВКС най-добрия кандидат, притежаващ необходимите за заемане на този пост високи морални и професионални качества.

След като ВСС направи предложение за назначаване на председател на ВКС, президентът ще може да упражни конституционно даденото му правомощие дали да назначи избрания или да откаже, обясняват от прессекретариата на държавния глава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика