Плевнелиев отсече: Вариант нови избори няма

18959
Плевнелиев отсече: Вариант нови избори няма
Снимка: БГНЕС

България има нужда от работещ парламент и правителство, избрано от него. Това каза, пред журналисти, Росен Плевнелиев – президент на Република България, при откриването на Десетата световна среща на българските медии в Централния военен клуб в София, предаде „Фокус“.

Правилният подход за съставяне на правителство не е раздаване на постове на партиен принцип, а ясна програма за действие, допълни той.

АБВ няма да подкрепи дясноцентристка коалиция ГЕРБ - РБ - ПФ

АБВ няма да подкрепи дясноцентристка коалиция между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт, тъй като това не би довело до необх...

„Впечатлява ме добрият тон, конструктивният подход в първия кръг на преговори по съставяне на ново правителство. Радвам се на това, че се влиза в конкретика за важните теми за държавата, приоритетите и реформите, които са спешни и чакат“, заяви Плевнелиев.

„За мен няма вариант нови избори, а аз съм убеден, че народът много ясно зададе посоката в 43-то Народно събрание да се провеждат реформи и да се избере стабилно правителство“, каза още Росен Плевнелиев.

"Това, че има конструктивен подход и се демонстрира смирение, е добре, но не е достатъчно. Народът иска да види конкретните резултати, които да ни водят към работещи институции и повече стабилност", каза Плевнелиев. Това, според него, означава успешно приключване на преговорите, както и правителство, което да поеме реформите, проблемните казуси и перспективните за нацията въпроси и да ги движи ефективно и бързо.

Президентът посочи, че очаква втори кръг от преговори, който да се проведе по същество. Ако има план за действие, който е разумен и смислен за България, той трябва да бъде подкрепен независимо от това какви са партийните различия, добави Плевнелиев.

Трябва да си даваме сметка, че свободното слово не означава свободия, заяви още Плевнелиев. „За мен е чест да открия Десетата световна среща на българските медии. Това е безспорно ценен и важен форум, преди всичко за обмен на опит и идеи. Тази година съорганизатори са и Босилеград, и Цариброд. Тази година поставяме акцент на родолюбието в глобалния свят“. По думите му са се разширили възможностите за общуване и обмен на информация.

„От нас зависи как използваме информационната еволюция, за да обогатим и съхраним най-важното – родолюбието и българската духовност. Достоверната информация е незаменимо човешко право. В името на коректността съм защитавал необходимостта от законови механизми. Подобряването на медийната среда трябва да се случва заради самите нас. Доверието е основният капитал, с който разполагаме и политиците, и журналистите“, заяви още президентът Росен Плевнелиев. Според него, свободата на словото е право, чрез което казваме истината.

Репуц: Радан Кънев изразява позиции, несъгласувани с РБ

Радан Кънев изразява позиции, които не са съгласувани в Реформаторския блок. Християндемократите бяхме изолирани от преговорите с ГЕРБ....

„Необходима е и ефективна защита на авторските права. Журналистиката трябва да бъде независима и свободна. За медиите зад граница тази кауза е особено важна. Отношението към родината не е пряка функция към това къде се намираш. Нека обичаме родината не само когато сме извън пределите й. Нека институциите, медиите и политиците подкрепяме чувството за единност“, допълни още Росен Плевнелиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика