Плевнелиев пак събира партиите, за да ги убеждава за актуализация

13539
Плевнелиев пак събира партиите, за да ги убеждава за актуализация
Снимка: БГНЕС

Утре, 1 август, президентът Росен Плевнелиев ще проведе консултации с парламентарно представените политически сили в 42-то Народно събрание и партиите, които имат представители в Европейския парламент. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Политиците ще се съберат на "Дондуков" 2 в 13 ч. На срещата ще бъдат обсъдени неотложни финансови въпроси, както и необходимостта от актуализация на държавния бюджет и на бюджета на НЗОК за 2014 г.

Бойко Пенков предупреждава: Няма актуализация на бюджета на НЗОК, няма заплати през декември

Ако няма актуализация на бюджета на Здравната каса, през декември целият персонал на болниците няма да види и една стотинка заплата. То...

Преди това Плевнелиев ще разговаря с работодатели и синдикати. Срещата по покана на държавния глава е във връзка със задачите и приоритетите на служебното правителство. По време на разговора ще бъдат разгледани актуални икономически и социални теми. Синдикалните президенти Константин Тренчев и Пламен Димитров анонсираха, че искат по време на разговорите да бъде обсъдена ситуацията с КТБ.

Както е добре известно по въпроса с актуализацията на бюджета на НЗОК няма никакви различия между ГЕРБ, БСП и ДПС. Не така обаче стоят нещата с актуализацията на държавния бюджет. Според ГЕРБ и ДПС заложените приходи няма да бъдат изпълнени, като от ДПС застъпиха тезата, че тегленето на международен заем за 3,4 млрд. лева ще даде спокойствие на работата на служебното правителство, което встъпва в длъжност на 6 август. От БСП обаче упорито застанаха на позицията, че няма нужда от актуализация, че фискалният резерв от 8 млрд. лева, въпреки че 3 млрд. от тях са в облигации, е достатъчен. Социалистите не приеха аргументите на ГЕРБ, на ДПС и дори на финансовия министър Петър Чобанов, че трябва да се осигурят буфери, за да се успокои финансовата система и конкретно да се укроти бурята "КТБ". Затова Бойко Борисов еднолично взе решение ГЕРБ повече да не влиза в пленарна зала, макар точно по тяхно предложение да беше насрочено извънредно заседание на 4 август от 14:00 часа. От БСП обявиха, че ще обжалват пред Конституционния съд цялата процедура по актуализацията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика