Плевнелиев пак заговори за "политическа воля за реформи"

17110
Плевнелиев пак заговори за "политическа воля за реформи"
Снимка: БГНЕС

България се модернизира – строят се метро, магистрали, пречиствателни станции, депа за отпадъци, регионални пътища, изпълняват се хиляди общински и държавни проекти. Това каза президентът Росен Плевнелиев на традиционния прием за ръководителите на дипломатическите мисии, акредитирани в България, предаде БГНЕС.

Президентът посочи, че е изминала трудна и изпълнена с предизвикателства година. "Сблъскваме се със сериозни предизвикателства относно мира, сигурността, климата и тероризма", каза той и посочи, че те могат да бъдат решени само с общите усилия на демократичните държави. "България е горд член на ЕС и НАТО. Като част от демократичния свят, защитаваме върховенството на закона и международния правов ред и се противопоставяме на агресията и силовия подход в международните отношения", заяви президентът. Той посочи, че работим за по-силен и интегриран ЕС, което е и единственият шанс на всяка една от държавите членки да бъде фактор на глобалната сцена.

Плевнелиев заяви, че българският политически елит демонстрира през последните два месеца нов подход в политическия живот на страната – конструктивен диалог и търсене на съгласие. "Очаквам този национално отговорен подход да бъде продължен и доразвит през новата година, в името на обществения интерес за стабилност и развитие. Очаквам политиците да докажат, че българската демокрация е узряла за принципни и работещи коалиции, и че имаме политическата воля да предприемем всеобхватни реформи. 2015 г. трябва да бъде годината на екипната работа в българската политика и на реформи за България", каза държавният глава като посочи, че ще продължи да търси съгласие и приемственост по националните приоритети. Сред приоритетите, които той посочи, е продължаването на реформата в българското правораздаване. Той приветства парламентарно мнозинство и категоричната политическа воля за промяна, демонстрирани с приемането на Стратегията за съдебна реформа. Плевнелиев заяви още, че през 2015 имаме шанса да придвижим важни за обществото реформи напред.

В речта му пред посланиците не бе подминат миграционен натиск, на който са подложени границите на Европа и призова за общ подход за преодоляването на това предизвикателство. Държавният ни глава говори и за терористичния акт срещу френското сатирично списание "Шарли Ебдо", което потресе демократичния свят. "Дадохме си сметка, че за тероризма и омразата няма граници. Ето защо борбата срещу тероризма е наша обща кауза, а свободата и толерантността – наше верую", каза той. Конфликтите и сблъсъците, на които станахме свидетели през годината и решимостта за намиране на мирно решение бяха част от речта и на доайена на дипломатическия корпус у нас д-р Ахмeд Ал Мадбух - извънреден и пълномощен посланик на Палестина в България. Той пожела на българския народ светло бъдеще, просперитет и успехи.

Сливен: Плевнелиев, ти си срам за нацията!

Президентът Росен Плевнелиев е на посещение в Сливен, съобщи БГНЕС. Държавният глава беше посрещнат тържествено на централния площад н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика