Плевнелиев се хвали: Имало и по-зле от България с еврофондовете

22493
Плевнелиев се хвали: Имало и по-зле от България с еврофондовете
Снимка: БГНЕС

България подобрила значително работата си с европейските фондове през последните години. Според Европейската сметна палата България не е сред страните от ЕС, в които са регистрирани най-големи злоупотреби с европейските фондове, а през периода 2007-2013 г. страната ни е управлявала европейските средства много по-добре, в сравнение с много от своите партньори. Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред представители на българските медии в Брюксел, след като участва в конференцията на Центъра за европейски политически изследвания като основен говорител на тема "Върховенството на закона в ЕС", съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

"Одитът за България показва, че допуснатите нарушения в усвояването на средствата от ЕС са в рамките на 3%, докато за други държави е между 10 и 15 %. Това ни дава основание да кажем, че допускаме по-малко корупция и сме по-прозрачни при управлението на европейските фондове", посочи президентът.

Плевнелиев отново подчерта, че председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е заявил амбицията си да преустанови действието на Механизма за сътрудничество и оценка за България до края на мандата на сегашната комисия. "За да се случи това, обаче, зависи само от нас. Трябва да завършим реформата в съдебната система, която не търпи отлагане, и не заради Европейската комисия, а защото това очакват българските граждани", каза президентът. В бъдеще подобен механизъм за наблюдение на спазването на върховенството на закона може да бъде въведен спрямо всяка държава от ЕС, отбеляза още президентът и добави, че ефективното правораздаване и демократичните ценности не могат да бъдат приети за даденост.

В отговор на въпрос държавният глава беше категоричен, че даването на обективна оценка за кризата в Украйна не би трябвало да води до разделение в българското общество. "Трябва да си даваме сметка кой спазва и кой нарушава международното право. Мирът е възможен, само когато се спазват правата на човека и правилата", посочи президентът. Според него мирът в Европа ще бъде застрашен ако една държава със силата на оръжието може да превзема и анексира чужди територии. "Моята позиция не е "против" някого, а е "за" върховенството на закона и "за" спазването на правилата", заяви още държавният глава.

Президентът припомни, че България вече е изпитвала сериозни негативи от споровете между Русия и Украйна за пренос на природен газ и това налага на страната ни да търси енергийна диверсификация. "Можем да постигнем това чрез Европейския енергиен съюз, но и чрез усилията си да изградим газовите връзки със своите съседи, да либерализираме пазара и да дадем възможност за алтернативни доставки", заяви Росен Плевнелиев. Държавният глава отново подчерта, че в Стратегията за създаване на Европейския енергиен съюз, регионът на Югоизточна Европа е определен като приоритетен по отношение на диверсификацията, "което означава, че българските институции са свършили добре своята работа и са защитили националния интерес".

Държавата не можела да провери всички стажове по "Студентски практики"

Скандалът с източването на програмата "Студентски практики" продължава да се развива. Пред Нова телевизия студенти споделят за злоупотр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика