Плевнелиев ще даде шанс на спорната пенсионна реформа

17703
Плевнелиев ще даде шанс на спорната пенсионна реформа
Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев няма да наложа вето върху приетите от парламента спорни пенсионни промени. Това обяви самият той в ефира на Дарик радио. 

ГЕРБ и ДПС одобриха в петък вечерта промените в Кодекса за социално осигуряване. С тях партидите от частните универсални и професионални фондове ще могат да се прехвърлят в Националния осигурителен институт.

ГЕРБ няма да оттегли спорната пенсионна реформа

Не виждам причина да оттегляме това предложение (спорните поправки, касаещи парите за пенсия) – залата ще реши. Това каза пред жу...

"Управляващите поеха ангажимент в рамките на три месеца - до края на март, да се проведе национално отговорен дебат, да се поканят експерти, работодатели, да се поканят синдикални организации и всеки, който може, да допринесе за едно устойчиво решение за пенсионната реформа в България, която не търпи отлагане, но не може да се прави на парче и в последния момент. Това, което е дадено като заявка, донякъде противоречи на коалиционни споразумения, които са официални. За мен е важно да посоча проблема, с надеждата, че управляващите са дали срок за национален дебат и че министър-председателят е поел личен ангажимент, че ако има смислен аргумент, той ще промени решението си", подчерта президентът.

Той припомни, че премиерът Бойко Борисов неведнъж е променял решения в ход, когато е виждал, че или е сбъркал, или е дал път в едностранна посока.

Плевнелиев подчерта, че е длъжен да даде шанс. Той добави, че ако дебатът не се случи, решението му ще бъде променено. 

"Даден е срок от самите управляващи до 31 март за комплексна оценка на пенсионна реформа и взимане на национално отговорно решение за продължаване на пенсионната реформа", обясни президентът.

От ДБГ недоволни от замразяването на пенсионната реформа

„Движение България на гражданите“ е недоволна от подписания на 14 декември 2014 г. Меморандум за разбирателство, касаещ пен...

Той няма да наложи вето върху бюджета заради намалените пари за армията. Но щял да направи всичко възможно да се увеличат приходите.

За управляващата коалиция Плевнелиев каза, че му е трудно да я определи като четворна. Има споразумение с Реформаторския блок. Има споразумение за партньорство с АБВ, и декларация от три изречения с Патриотичния фронт, подчерта държавният глава. Той изрази надежда обединението да започне да работи, а  "не да виждаме размяна на популярни песни във фейсбук профили".

"Важно е, че има подписано коалиционно споразумение, има ясна програма - моля изпълнете това, което сте обещали на българския народ.", заяви Плевнелиев.

На въпроса защо фалира КТБ, той каза, че за поредна година сякаш негативните събития надделяват.

Радан Кънев пита: ГЕРБ с ДПС ли си пи кафето за пенсионната реформа?

На кое кафе се постигна договорка, кога се изпи това кафе, че да се стигне до бъдещата подкрепа не от коалиционните партньори за пенсио...

"Бих поставил още 2 събития в негативната класация. За мен най-важното положение за народа ни е тежкото политическо противопоставяне, този невиждан реваншизъм и безпринципно противопоставяне, каза държавният глава. Като второ бих поставил украинската криза - тя е многопластова, промени изцяло средата за сигурност в Черно море, в Европа. Видяхме невиждано противопоставяне Европа – Русия, което не е в интерес на никого. Но сме длъжни да защитим върховенството на правото. Третото събитие на годината е наистина КТБ – то доминира в представите ни за негативно събитие. Надяваме се от тук нататък да няма повторение на този сценарий. Нека не допуснем казусът КТБ да бъде повторение на казуса ПЧБ и Банка за земеделски кредит от 1996 г., когато никой не беше наказан", коментира Плевнелиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика