Плевнелиев стана "Европейска личност на годината в Югоизточна и Централна Европа"

6914
Плевнелиев стана "Европейска личност на годината в Югоизточна и Централна Европа"
Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев получи наградата за „Европейска личност на годината в Югоизточна и Централна Европа”, по време на Международната бизнес конференция на най-успешните мениджъри в региона, която се провежда в Сараево, предаде „Фокус”.

Държавният глава заяви в словото си, че Балканите са пример за съжителство в мир, хуманност и толерантност. „Балкани, които преодоляват предизвикателствата, различията, кризите и дават пример на света за мирно разрешаване на конфликтите, за демократична трансформация и реформи за прогрес и развитие”, каза още президентът.

Правната комисия одобри предложението за референдум на Плевнелиев

Правната комисия одобри предложението за национален референдум с въпросите на президента Росен Плевнелиев, предаде БГНЕС. Въпросите...

„Днес избираме между правото на закона и правото на интересите. Ние вярваме в политиките, базирани на европейски ценности. Искаме границите на Балканите да бъдат премахнати, а не преместени. Работим за прогрес, за развитие и интеграция. Работим за добри междусъседски връзки, ускоряваме сътрудничеството отвъд границите”, зави Росен Плевнелиев.

„Сътрудничеството между съседи е много мощен инструмент, особено на Балканите. Всяка една страна, всяка нация в региона може и трябва да допринесе за нашата цел – мирни, демократични и проспериращи Балкани. ЕС е най-успешният проект в човешката история за мирна интеграция на всяка страна”, допълни президентът и обясни, че ЕС е двигателят на регионалното сътрудничество.

Президентът каза още, че Балканите все още са уязвими на външно влияние. Коментира, че прогресът, постигнат до тук не е гарантиран. „Трябва да го пазим и доказваме. Най-добрият начин да продължим е чрез по-добро сътрудничество, по-добра интеграция и връзки.

Българският държавен глава бе категоричен, че бъдещето на страните от Западните Балкани е в Европейското семейство.

Плевнелиев: Промени в Конституцията може да направи и обикновено НС

Предложените от Христо Иванов промени в конституцията са в компетентността на обикновено Народно събрание. Това е позицията на през...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика