По-добре тройна, отколкото тайна коалиция, смята Първанов

18794
По-добре тройна, отколкото тайна коалиция, смята Първанов
Снимка: БГНЕС

Тройната коалиция стоеше много по-добре от тайната коалиция сега. Това заяви в студиото на „Лице в лице” президентът (2002 г. – 2012 г.) Георги Първанов.

Според него липсата на ясно коалиционно споразумение води до това, че „ДПС бавно, но сигурно овладява територия”, като същото правят и задкулисни кръгове.

Първанов, Калфин и Румен Петков тръгват на обиколка в страната

Георги Първанов, Ивайло Калфин, Румен Петков и други представители на АБВ започват тридневна обиколка из страната от събота до понеделн...

На този фон, той подчерта, че форматът 8:5:3 от периода 2005 г. – 2009 г. е бил нужен за композицията на Министерски съвет, но нищо не е налагало той да се разпростира по всички нива на йерархията.

Първанов коментира, че възприетият от сегашната власт формат на програмното експертно правителство се е превърнал в начин политиката да се определя от „някой извън легитимните маханизми”. „След като не БСП решава кой ще бъде министър и какви ще са данъците и енергийната политика, значи го прави някой друг”, посочи президентът.

Той изрази мнение, че ако не може да има ефективно управление и всяка стъпка бива блокирана, може би е по-добре лидерът Сергей Станишев да склони на предсрочни избори, които да осигурят „по-здраво мнозинство с по-ясни принципи”.

Първанов беше категоричен в оценката си за представянето на левицата на вота през май 2013 г.: „Това беше един слаб резултат, който ни връзва ръцете в управлението”.

Според Георги Първанов, раздухваната в медиите информация за напускането на екипа му от Нидал Ангафари е „противеовес на тези 1000 души в Монтана, които минаха в АБВ”. Президентът заяви, че няма да коментира въпроси, които са възникнали „в експертното осигуряване на АБВ”.

Коритаров смята, че Първанов е подкрепял дълго правителството на Виденов

Георги Първанов не подкрепяше първоначално връщането на мандата от БСП през зимата на 1997 година. Това заяви журналистът Георги Корита...

Той подчерта, че целта на него и съратниците му е да покажат различията си по отношение на всички и най-вече на ГЕРБ. „В БСП не може да стане, зашото там дебатът отдавна не върви”, заяви Първанов.

Президентът отново се възъдржа от коментар кои партии ще се включат в коалиция за евровота заедно с движение АБВ. Първанов подчерта, че тръгва към изборите с гражданска коалиция и политическите сили ще се включат на втория етап.

Първанов подчерта, че още преди да рестартира проекта си АБВ е имал предложение за ясно определяне на твърдите приоритети и коалиционните компромиси.

Бившият държавен глава отговори на обвиненията, че с действията си помага на ГЕРБ: „За ГЕРБ е работил този, който им е подарил 5, 6 и повече победи; този, който дискредитира моралния образ на левицата”.

Първанов се върна и към мажоритарния елемент в парламентарните избори през 2009 г. – ход, за който също е критикуван днес от БСП. Според него, грешка на Столетницата е, че не е могла да състави листа от достатъчно разпознаваеми кандидати. Той запита защо самият председател не се е кандидатирал и след това коментира, че Сергей Станишев има „страх” от такъв тип надпревара.

Медиана дава на АБВ 1,9%, рейтингът на Първанов расте

Към момента АБВ не дава никакви индикации, че ще може да премине някаква бариера - нито на евроизбори, нито на национални. Но не се зна...

Източник: БТВ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика