Под прикритието на цирка с ТВ7 НС промени драстично два важни закона

60466
Под прикритието на цирка с ТВ7 НС промени драстично два важни закона
Снимка: БГНЕС

При липсата на какъвто и да е медиен шум Народното събрание (НС) днес отхвърли два спорни текста в Закона за приватизация и следприватизационен контрол (ЗПСК) и Закона за пазарите на финансови институции. Това стана на фона на влизането на съдебни изпълнители в сградата на частната национална телевизия ТВ7, което доведе до значителен медиен интерес и предизвика куп обществени и политически реакции. Законите касаят приватизацията у нас, както и възможността офшорки да притежават земеделска земя.

С отмяната на параграф 8 от ЗПСК депутатите отмениха възможността държавата в лицето на Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) да налага ипотеки или обезпечителни мерки при приватизационни договори, по които има неизпълнени в срок задължения, предадоха БГНЕС и "Фокус". В случай на неизпълнени в срок задължения по приватизационни договори, агенцията вече няма да може да предприема действия за учредяване на законна ипотека както върху имуществото на купувача, така и върху имуществото на приватизираното дружество.

Раздор в Народното събрание заради арменския геноцид

Народното събрание (НС) днес разглежда проекторешение за признаване на арменския геноцид в Османската империя и обявяване на 24 април...

В мотивите на вносителите от правителството се посочва, че заради този параграф срещу България е стартирана в начален етап процедура на Европейската комисия (ЕК). Според ЕК подобна разпоредба на българското законодателство противоречи на принципа на ЕС за свободно движение на стоки и капитали. Комисията смята, че се нарушават интересите на инвеститорите от ЕС, като при неизпълнение на приватизационния договор държавата може да учреди ипотека и/или други обезпечителни мерки не само върху имуществото на купувача, но също така и върху имуществото на приватизираното дружество, независимо от размера на участието на купувача в капитала на дружеството.

Европейската комисия иска да ликвидира и този лост на държавата, който гарантира обществения интерес. Това каза за Actualno.com Иво Христов от Сдружение "Солидарна България". Той обясни, че за ЕК всичко частно е добро, а всичко държавно трябва да се ограничи.

Още през 2013 г. от "Солидарна България" излизат с позиция срещу отмяната на този параграф. Според тях така недобросъвестни купувачи няма да са задължени да изплатят цената на приватизираните предприятия, като освен това значително ще намалеят приходите от следприватизационен контрол, които се внасят и отчитат в Националния бюджет и се разпределят изцяло в полза на Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система.

В мотивите си за отмяната на параграф 8 от ЗПСК ЕК казва, че представените от българска страна аргументи в защита на действащата разпоредба не са основателни.

Отложиха за 1 октомври глобяването на чужди фирми, притежаващи земя у нас

Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. С измененията налагането на санк...

Същевременно с промени в Закона за пазарите на финансови институции отпада забраната собственици на земеделска земя в България да не могат да бъдат дружества, чиито акционери са регистрирани в офшорни зони.

С днешното гласуване депутатите отмениха въведената миналата година в Закона за ползване на земеделската земя забрана офшорни търговски дружества да притежават българска земя или ако вече го правят, да имат една година срок да се пререгистрират и съответно осветлят. Определената досега глоба за компании, които не изпълнят изискването да нямат нищо общо с офшорките, беше по 100 лева на декар и три пъти повече на декар за повторно нарушение.

Промените бяха предложени от депутати от Реформаторския блок. Според РБ откакто е било решено да се плащат глоби, публичните дружества са започнали да продават притежаваните от тях земеделски земи и то на безценица.

От ДПС обвиниха реформаторите в лобизъм. По тяхна информация само три фирми, чиито акционери са регистрирани в офшорни зони, все още отказвали да се пререгистрират и съответно трябва да бъдат санкционирани. 

Калоян Паргов за TV7: Абсолютен рекет от страна на ЧСИ!

Случилото се днес в TV7, е абсолютен рекет от страна на частни съдебни изпълнители. Това заяви председателят на Градския съвет на БСП К...

"Депутатите от РБ Петър Славов и Борис Станимиров, които говориха в полза на частните инвестиционни фондове и фондовата борса, сами се занимават с търговия на земеделска земя. Справка в Сметната палата показва, че Станимиров има акции в редица компании, които се търгуват на фондовата борса", каза зам.-председателят на ПГ на ДПС Станислав Анастасов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика